Pages

Friday, March 30, 2012

si kuning digi..

okey selesai la cerita2 seram heheeh maka skrg kiter tukar mood kt cerita kuning...

heheh kuning kali nie yg yana nak citer adalah pasal jaundis..ataupun penyakit kuning yg baby yana kene masa awal2 ritu..

selama aku lum ade anak nie..mmg selalo dengo budak kene kuning..tp cam rase biase..."biase la budak kene kuning" TAPI bile kene kt anak sendirik..hah hamik..melalak tak cukup air mata u oll!

terus terang aku ckp pendedahan sebenar pasal penyakit kuning di kalangan baby nie adalah SGT KURANG..so bile baby kene kuning..rase cam gelap gulita dah dunia nie..

okey..fayyadh kene detect kuning masa hari ke2 time nurse dtg check kt rumah...nurse kater "anak awak nie mcm kuning je..esok g klinik la..check".maka esoknyer aku pun gi la bawak fayyadh gi klinik..now baru aku tau kenapa time check mengandung ritu kt klinik,aku tgk ade ibu-ibu yg berpilis berstokin bagai pegi klinik.rupenyer dia anta baby check kuning nie..so masa daftar,terus gi amik darah..nasib baik la time tuh g ngan ibu aku...so ibu yg handle dulu..nurse amik baby n cucuk sikit kt tapak kaki baby n picit kuarkan darah..smp menepati kuantiti darah yg dia nak...then dah siap dia kasi kt hasben aku tuk dihantar ke makmal tuk tau result berapa..masa tuh takde rs pape..hasben balik bawak result AOB (amount of berirubin) tuk hari ke3 adalah 13.0

so nurse kater tinggi jugak nie...so esok dtg check lagi yer...

keesokkan nyer..proses yg same berulang sekali lagi..cm kali nie hasben balik dr makmal ngan muke masam...dia kater AOB result hari ke4 adalah 18.9.n nurse kater kene hantar trus ke sepital n kene warded...time tuh aku dah nak meleleh dah air mata..tp ku tahann jebat ..then doc siapkn surat tuk trus ke kecemasan masa kt sepital lagi..adoi ke kecemasan ke...bunyik cam serious je...so then kitaorg balik n siap2 brg2 yg nk bawak ke sepital nanti...

smp sane..trus gi kecemasan..fayyadh pun nanges tak renti2..agaknyer dia pun takut gak nyer nak masuk sepital...then aku dibawak ke wad SCN..wad tuk kanak2 baru lahir nie...then doc check fayyadh n letak dia bawah phototheraphy..masa tuh aku tgk fayyadh nangis je tak renti2...mata dia kene tutup..pastuh dia juz pakai pampers je..dia nanges tak renti2..pastuh tgn dia cakar2 dada dia...nurse kasi aku amik fayyadh tuk bagi susu...masa amik dia tuh..aku tgk dada dia dah calar balar..haih meruntun nyer hati ibu...

nurse kater baby tinggal kt wad esok baru aku leh jumpe dia tuk kasi susu...mau nyer aku melalak kt dlm wad smbil tgk anak dr tingkap kaca...sape tak sedih weh...walopon baru 4hari je dia ade dlm hidup aku...aku balik rumah kul 9mlm..beratnyer hati nak tinggal..dlm kete kitaorg cam senyap je...aku mmg tak leh nak berckp pape la...confirm nanges punyer..balik2 kitaorg tido awal...tgk bantal dia aduiyaiii sayu nyerrr....even fayyadh xde pun...dengar suare dia cam nangess je kt umah time tuh...

esok pepagi kitaorg dah smp sepital...trus jumpe fayyadh...trus aku amik dia tuk disusukan...indu nyer ya allah kt anak...suare dia da serak..rasenyer malam td mesti dia nanges tak renti2...result tuk hari ke5 masa tuh AOB : 15.0 , nurse tanyer aku nak duduk skali dlm wad tak ngan baby...mestila aku nak..then nurse uruskan tuk pindahkan fayyadh ke wad ..so aku leh susukan dia bile2 masa..n at the same time,aku kene letak dia bawah phototheraphy jugak..masa tu aku sempat google yg minum glukos boleh kurangkan kuning anak nie...so seharian aku minum glukos je...so malam tuh hepi..dpt tido ngan anak even tak sekatil..tp dah ade depan mata legaaaa

hari ke6...pepagi nurse dah amik darah fayyadh tuk check AOB hari tuh...tgk2 result 13.0 so boleh kuar wad...cian hasben dia tido kt kerusi2 kt luar sepital...nak balik cam penat..so dia stay jela kt sepital...tghari tuh kitaorg dah boleh kuar dah..hepi nyer...tp nurse pesan g klinik jugak tuk pastikan AOB dia trun..mlm nie kitaorg tido sama2 la...aku pakse fayyadh bgn setiap 2jam tuk susu...berak kencing mmg tak renti2 la...nurse kater elok kalo camtuh...

tp perkara sedih berlaku lg...hari ke7...gi klinik...result AOB fayyadh naik balik...kali nie 16 so kene masuk wad balik...aku rase cam letih gile kuar masuk wad nie anto fayyadh..yerlah kiter dah la berpantang...ngan sakit jahitan lagi...aku rase sgt2 tak cukup rehat...tp kali nie lebih relax ...fayyadh pun dah x nangis...mungkin dia dah ready..n aku pun dah ready jugak nak letak dia kt wad..

hari lagi fayyadh tuk sepital..then dia leh kuar masa hari ke9..itupun ngan bacaan 13 jugak..so aku pun prepare ngan mencube segala usaha yg boleh mengurangkan kuning nie...mcm2 aku buat...bg aku tak salah mencube..janji kite ade usaha...

alhamdulilah...biarpun bacaan kuning fayyadh trun naik....tp hari ke18 baru nurse discaj fayyadh d kuning sebab kali nie bacaan dia dah trun ke 7.9..syukur sgt2!!!

so antara usaha aku tuk kurangkan kuning nie :

anggur hitam
anggur hijau
glukos
air zamzam
mandian beli kt sensei
sengkuang cina (parut ...amik air kasi baby sikit...tp selebihnyer aku makan je sengkuang nie..)
mandian daun belimbing buluh
susu kambing (ini juz aku je minum...tp seteguk je)

hasben yg masih kekok pgg fayyadh
time ni kt wad


9 comments:

noridaramli said...

Sis pn alami apa yg yna alami...perasaan seorang ibu agaknya mmg camtu...berendam air mata jer...alhamdullillah dhianpn dh ok dr kuninf...tiap ari beak n kemcing kuning..syukur sgt

celebration of love said...

same la... ank nangis kt bwh lampu... mummy nanges kt sebelah.. at last, sebulan kuning hafidh xilang... now kene refer pakar.

sabar k. as long dia xde pape insyaallah ok... :)

hana yoriee said...

huhu..mesti risau je hsti ibu kn?alhamdulillah bby hana xde jaundice.tp ms nurse dtg rumah dia ckp mcm ada kuning.mula la neneknya xduk diam srh minum air 0.tp hana berkeras xbg.hana juz bg nenek dia titikkn air zam2 ngan anggur hitam.huhu..pdhal bacaan baru 11.1.esoknya turun2 jd 9.2 pd hr ke-10.

yUmIe said...

waaa nanges bce ni..nsb iman xteruk die punyer jaundis hr tu.sempat lg diselamatkn dr msk ward.klu x,mau sememeh gak mama die ni menanges.uhukk

Lyana MK said...

sis ida : kan...sedihhhh je time tgk dia kat wad....

Lyana MK said...

celebration of love... alhamdulilah...skrg fayyadh pun dah sehat :) mmg kene sabar kan!

Lyana MK said...

hana : tu la...yana awal2 ritu mmg blur...huhuhu tak tau nak buat apeee...hhuhu nasib skrg dah okey ;)

Lyana MK said...

yumie : tula...sememeh kan kiter as ibu nie...itu namenyer syg anak!! heheh

Nurulizzuwana Shamsuri said...

sy pun penah alami..kalau x silap..ada kt entry sy.actually,xde ubat lain yg leh nilangkan jaundis..melainkan SUSU IBU..kerapkan bf bb..tu je ubat dia..anak sy tdo wad satu malam je..then esknye leh kua..p mmg seksa,dgn kita mommy dlm pantang 4hr..uhuhu..xde katil kt hospital..sume tu menjadi kenangan dlm HIDUP saye..sedey2.