Pages

Monday, November 24, 2014

Repair Screen Tab / HP Murah dan Cepat

ritu berderai screen tab ku wafir campak ke bilik air
dari retak kecik..merebak ke seluruh permukaan
tapi nasib baik sebb retak luar je
so xdelah sedih sgt nak kuarkan belanje yg beso...
n klo korg nyer screen retak tp masih ley relax layan fb or ig tanper rasa terganggu itu bermakna retak bahagian luar sahaja
klo jatuh retak n hp terus xley pakai itu makne retak ngan dlm sekali

so dah la tab aku adalah hadiah bersalin wafir..mestilah sedih kan..
so ku google la mana repair tab murah...ade yg 190 siap dlm masa 2hari, ade 300 siap 3hari
n mcm2 price la.. aku klo boley xnak lah tinggal hp..sebb dlm tuh ade wassap, ade telegram, ade jadual NGURUT!! kang dibuatnyer aku x perasan job masuk kang.. matik kene kecam hahaha
so aku carik dan carik , plus retak pun makin beso n beso..kihkihkih

so aku pegi kt google n jmp 1 blog yg repair ipad murah.. dah x ingt dh link blog
tq kak sebab share.. so laju2 aku call n tanyer tuk betulkan tab berapa
dia jawap "losak luar saja meh...rm150 siap 1jam" joget sakan masa aku dengo.. tp sebb masa tuhdah kul 4 ..x kuasa la aku nak gi time tuh..jem kot org balik keje...sudahnyer lepas 3hari baru aku pegi..
smp sana derang check pastuh dia kater rm120 siap 1jam... so aku gi busana mara.. gi solat.. gi cuci mata tgk baju...dlm 30minit lebih camtuh aku gi sana balik..hahah sebeno nyer xde arah tujuan klo gi sorg2... nak menyongket sogo pun xde mood...aku smp dah siap... masuk tempered glass rm60.. btulkan mic yg sedia rosak rm70 ...yeah! jimat byk plus cepat.....

recommended

WAP IN TELESHOP
Lot G88 Ground Floor
Pertama Complex
Jalan Tuanku Abdul Rahman
50100 KL

Handphone no: 012-2369916

Tuesday, November 11, 2014

kenali najis baby NR..

Kenali jenis najis Bayi NR!



Soalan lazim ibu-ibu yang mengamalkan Phyto Natal:

"Kak, anak saya kerap berak je lepas saya makan Phyto Natal. Normal ke?"

"Ice, boleh tak saya nak sambung makan Phyto Natal balik. Anak saya dah 6 bulan. Saya berhenti sebab anak saya asyik berak-berak je dulu."

"Saya berhenti makan NR sebab PANAS. Anak saya asyik berak-berak."


Walaupun dah banyak kali saya tekankan kepada ibu-ibu bahawa Set Bersalin NR sangat-sangat baby friendly  dan juga tidak panas , masih ada ibu-ibu menuduh barangan NR ini tidak sesuai diamalkan bagi ibu-ibu yang menyusu badan. Oleh itu saya ingin menerangkan khasiat perubatan Set Bersalin NR (teruamanya PhytoNatal) kepada ibu dalam pantang, dan seterusnya untuk bayi yang menyusu  badan 100% dari ibu yang mengamalkan Phyto Natal . Saya gelarkan bayi ini sebagai Bayi NR.

Untuk ibu-ibu ini, saya cadangkan anda melihat beberapa perkara untuk pastikan sama ada masalah kekerap membuang air besar pada bayi anda adalah normal atau tidak. Antaranya:
1. Adakah bayi anda menangis 24 jam seperti terseksa ketika membuang air?
2. Adakah punggung bayi anda merah dan melecet (akibat kekerapan buang air)?
3. Berapa banyak pamperskah yang ditukar dalam 1 jam?
4. Adakah najisnya sedikit (secalit) atau banyak (penuh pampers sehingga terkeluar dari pampers)?
Jika bayi anda tidak meragam. Punggung tidak merah. Bayi anda buang air besar yang penuh pampers kurang dari 3 kali sehari, maka ianya NORMAL!
Konsep NORMAL dalam pembuangan air besar bagi bayi baru lahir ialah:
Tiada kekerapan membuang air besar yang boleh dikatakan tepat dan berapa kalikah yang dikira paling baik. Bagi bayi yang baru dilahirkan, ini bergantung kepada sama ada dia menyusu badan atau diberi susu formula. Bayi yang menyusu badan tanpa memakan makanan pejal akan membuang air besar lebih kurang empat kali sehari; namun, membuang air besar sekali dalam tiga hari juga dianggap normal dan anda tidak perlu risau mengenai kekerapannya selagi najis bayi lembut dan mudah keluar.Bayi yang menyusu formula selalunya perlu membuang air besar setiap hari untuk mengelakkan sembelit. - Babycenter.com.my

Di bawah, ingin saya terangkan jenis-jenis najis Bayi NR pula
  • Mekonium
    • Hadir pada hari-hari terawal kelahiran. Ini merupakan bahan melekit berwarna hitam kehijauan yang terkumpul dalam usus bayi semasa dalam rahim dan komposisinya ialah hempedu, mukus, sel dari dinding usus, rembesan dan cecair amnion. Walaupun kotoran ini sukar ditanggalkan, mekonium adalah petanda bahawa usus bayi anda berfungsi dengan baik.


  • Lawas
    • Sifat najis bayi yang normal ialah kuning cerah seperti biji sawi dan baunya kemanis-manisan. Najis itu agak lembik tetapi bertekstur, kadang-kala kelihatan berbiji-biji atau kelihatan berketul seperti susu masam. 
    • Bayi NR selalunya akan membuang 3 kali sehari dengan  kadar najis yang banyak (kadang-kadang sampai terkeluar pampers)
    • Di sinilah fungsi NR utk membantu mengeluarkan birubilin dari badan Bayi Nr lalu membantu mengurangkan penyakit kuning bayi.

  • Terkencit
    • Najis ni selalu wujud pada Bayi NR. Dan ibu-ibu menganggap najis ini seperti cirit birit sedangkan ia adalah najis yang "terkeluar"ketika Bayi NR membuang angin (kentut). Ini kerana bayi baru lahir mana la mampu nak kontrol keluarnya najis masa kentut kan? Perlu diingatkan, bayi juga kadang-kadang banyak angin disebabkan ibu-ibu mereka yang makan banyak benda berangin masa mengandung dahulu. So bila NR di dalam susu ibu mampu mengesan lebihan angin dalam badan bayi, of course lah angin-angin ini akan dibongkar melalui kentut. 
    • Selalunya bila Bayi NR kerap keluar najis beginilah buatkan ibu-ibu tadi menghentikan pemakanan Phyto Natal atas alasan bayi mereka cirit-birit. Sedangkan ibu-ibu tidak perlu risau selagi Bayi NR mereka kelihatan selesa dan tidak meragam, maka ia menunjukkan proses pembersihan dalaman tidak memudaratkan Bayi NR anda.
    • Bayi NR yang kerap buang air dan kentut kelihatan lebih selesa dan ceria. Dan kebanyakkan bayi-bayi ini susah nak kena penyakit kembung dan juga Hernia

  • Kembung / Angin
    • Menurut bidan kampung, najis bayi yang kehijauan menunjukkan bayi mengalami kembung angin. Kadang-kadang jika ibu tersilap makan benda berangin, bayi mereka secara automatik akan keluar najis bewarna hijau. Dengan Phyto Natal, najis ini mudah keluar tanpa perlu Bayi NR mengalami sebu-sebu perut yang boleh membuatkan mereka menangis sepanjang malam.
So, kepada ibu-ibu yang telah/ingin mengamlkan set bersalin NR, sila pantau keadaan jenis najis Bayi NR anda. Jangan berdasarkan sikap AGAK-AGAK anda, anda kerugian besar apabila menjadi wanita yang tidak mengamalkan herba ketika dalam pantang.
Sebab kebanyakkan wanita yang tidak mengamalkan apa-apa herba ketika dalam pantang, akan mula merasa kesakitan tubuh badan dan bermasalah di bahagian faraj selepas 6 bulan bersalin. Anak-anak anda semakin kuat dan membesar. tetapi ibu-ibunya pula semakin penat dan tenat.
Akan tetapi pengamalan Phyto Natal perlu juga dipantau dan dihentikan dengan kadar segera jika:
  1. Bayi anda kelihatan  tidak selesa selepas anda mengamalkan Phyto Natal
  2. Bayi terlalu kerap buang air  (extreme: lebih 3 pampers penuh najis dalam tempoh1 jam) selepas anda mengamalkan Phyto Natal
Kerana kadang kala ada bayi yang dilahirkan dengan perut yang over sensitif. Terutamanya bayi pra-matang. So ibu-ibu boleh teruskan sahaja minum Akar Herbanika tanpa Phyto Natal, dan bila bayi anda sudah kelihatan sedikit kuat, anda boleh mula semula amalkan Phyto Natal.
Bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak, tiada alasan untuk anda tidak mengamalkan herba ketika dalam pantang bukan?
kredit sepenuhnya : http://kakbidan.blogspot.com/

Monday, October 20, 2014

bisnes, confinement lady, muslimah sejati full time

so perancangan selepas berenti kerja adalah penting
biarpun dlm bank penuh KOSONG
atau dlm bank penuh 9999
semua benda kene ade perancangan
yang penting ade misi n visi
x kisahlah ape pun keje kiter nak buat

ingt kalau jadi surirumah
xyah pikir or rancang pape ke
kene plan jugak
nak mula kemas dr mana,,, ape keje nak siap ... time bile nak kene beres
gitu jugak dengan aku
so memandangkan aku mmg part time bisnes pun selama nie... maka..
bisnes akan terus kekal la..
susah jugak dulu awal2 nak bina tapak asas, ribut, petir sume ade,,
so kiter teruskan la.. lg pun aku suke bisnes.
untung tak seberapa tp kepuasan tuh ade

ade beberapa bisnes yang aku usahakan secara sgt kecil-kecilan
x beso pun ..
staff aku sorg.. kekadang je memerlukan assistant.. n selebihnya hasben yg byk tlg
dia la runner, diala tukang angkat brg, dia la g pos.. diala segalanya,, kikkihkih

so rerajin korg like la yer

BORONGGENIEBRA
instagram : @boronggeniebra
fb : fb.com/boronggeniebra

NYX KOSMETIK
instagram : @drugstorelipmatte
fb : fb.com/borongbarangpanas

LYANAMK BOUTIQUE
instagram : @lyanamkboutique
fb : fb.com/lyanamkboutique

RIDHARADHWAA HALAL MART
instagram : @ridharadhwaahalalmart
fb : fb.com/ridharadhwaa

then (dari 8pagi smp 5ptg - isnin smp jumaat) aku akan jadi CONFINEMENT LADY under Beauty Blessed Confinement

alhamdulilah
awal2 agak susah gak dengan aku x bp mahir bab mengurut
tapi bile semakin praktis dengan real customer
aku insyallah makin mahir
tp ikutkan mmg customer la byk jadi cikgu aku ..
setiap badan org tak sama
n kiter apply teknik n cara kiter dengan berdasarkan ape yg kiter sentuh dari badan derang

jadi confimenent lady ni best,
hari2 bau syurga dari newborn
pastuh hari2 jugak kiter dok main minyak n herba
kami akan share sesama tips semasa dlm pantang
sebab ape aku highlight kami.. sebab bukan aku saje yg bg tips ..
sometimes customer juga akan beri tips
so mmg byk sgt aku blaja
dan alhamdulilah
BBC ajar kami jadi confinement lady yg berlandaskan agama islam
setiap sentuhan di sulami dengan zikrullah dan berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w

kepuasan diantara 2 perkerjaan part time aku mmg sgt berbeza
barang laku dengan badan customer sihat adalah TERLALU BERBEZA
tapi dua2 menainkan peranan yang sama
KEPUASAN
sesunguhnya.. aku bersyukur
diberi kesempatan untuk merasa segala nikmat dan ilmu yang ada dibumi ALLAH ini!

dan secara FULL TIME AKU ADALAH MUSLIMAH SEJATI
walaupun secara full time
tp masih byk perlu diperbaiki
masih byk perkara perlu aku belajar

kehidupan takkan pernah berhenti mengajar kita

gali
cari
cungkil

selagi hayat dikandung badan

:)

jangan makan jeruk asam boi ..bahaya!

jangan makan jeruk asam boi
hahaha hot tak title..
org sume ngah fenomena
kemain kau suh jgn makan

seyesss..
aku klo tgkgmbo jeruk asam boi ni ngan mangga
tertibe....
air liur mercik2,,
pecah terus air liurrrrr..
chup chup chupp...

klau la awal2 ngadung.. x dpt menda nie mau ngaruk seharian
hahahaah
*nasib x ngandong lg*

mmg bersepah org jual kt kedai
tapi aku ade rasa ingin buat sendiri
hahaha
meh kiter tgk resepi

credit to : resepi ringkas


selamat mencuba.. 

air liur dah basah lantai
jap g serang econsave

Wednesday, October 15, 2014

satin skinz premium

aku mmg cepat terpengaruh
sgt cepat..
beli laju2
then makan berzaman
ahahahh
itu aku..
jgn tiru...

tp so far walo aku amik x bp kerap ..tp ade jugak la perubahan..
jerawat kuar cpt kecut...
n rasa la kulit tuh x mcm kulit biawak sgt

aku x fokus nak putih
sebb aku selesa hitam manis begini
eceh!
hahahah
tp at least flawlesss la kan

so tunggu la lagi 2-3 bulan ni... kot la lawa ..
hahahaha







KELEBIHAN SATIN SKINZ PREMIUM


  • Menyingkirkan toksin dalam badan.
  • Perubahan tona kulit sehingga 5x lebih putih.
  • Kulit lebih gebu, lembap dan tegang.
  • Menaikkan seri rona merah jambu pada wajah.
  • Wajah lebih segar dan bercahaya.
  • Menyekat pertumbuhan jerawat, eczema dan ruam.
  • Menghilangkan parut 5x lebih cepat
  • Merangsang peningkatan/pembinaan sel kolagen semulajadi kulit.
  • Memperbaiki tekstur kulit tua & mati.
  • Mengurangkan pigmentasi.
  • Mengurangkan kedutan halus.
  • Meningkatkan sistem imunisasi.
  • Merawat penyakit resdung dan bersin.
  • Menguatkan tulang, kuku dan rambut.
  • Memberi tenaga dan mencerdaskan minda.
kt mana nak beli tuh aku x tau ... tp 2botol ni dlm lebih kurang 120++
tp korg google jela.. mesti kuar..
hahah selamat memutih gituuu.. 

Sunday, October 12, 2014

7tahun akhirnya

5.11.2014
last day!
setelah 7tahun aku keje kt monorail

sebelum keje kt sini
aku keje kt snatec solutions as programmer
sambil2 tuh dulu aku penari kebudayaan part time

aku ingt lagi masa nak benti keje programmer..
aku dah tabur resume ke merata tmpt
anto sana sini
then tgk2 ade job menari tuk pembukaan tattoo masa tuh
member ade la kater..cer mtk keje monorel.. masyuk gak .. *member yg kater skrg mmg keje monorel jugak*
aku just angguk2 jela...
esok pagi aku dpt call
ade interview
bila tanyer kt mana
dia ckp.. monorail hq
aku dah camm...emm emm bile masa aku anto resume
hahaah
so interbiu punyer interbiu ngan bos lama aku, mr lim
akhirnyer bermula episod pekerja monorail

7tahun.. masa yg panjang..
kawan2 yg hepi
klik keje aku yg sekepala
aku seronok
aku gembira
aku hepi

tp perjalanan hidup masih pjg
ada corak lain dalam kehidupan yang perlu aku bentuk
mungkin ade rezeki lain untuk aku diluar sana

byk yang aku harapkan ..
aku harap2 dengan berhenti ni anak2 lebih masa
aku harap mereka lebih sihat
aku dpt manage masa
cam2 la..
bukan sebab aku keje aku x dpt semua tuh
dapat..
tp ade lagi yang ku nak capai
ade lagi yang aku impikan

aku percaya rezeki ALLAH s.w.t luass
seluas lautan
seluas langit

sesunguhnya aku sedih ngan keputusan ini
tp aku percaya ..ada bahagia lain dibelakangnya

semoga korg doakan yang terbaik untuk aku dan family yer :)

bentan...

citer pasal bentan time pantang 

semua org takut kot... 

aku sendiri pernah bentan 

rasa sejuk melampau cam duduk kt kutub selatan gitu 

mengigil cam org tak sejuk sgt kekdahnyer... 

ish... 

seram sejuk mengingatkan nyer

masa pantang fayyadh aku x tau mana silap nyer 

sebb masa tuh ilmu mmg sgt la kurang 

tp masa wafir ... aku sgt berjaga.. takut bentan .. 

tp jadi gak lepas hari ke 70... 

aku tercubit sikit talam keladi... sikitttttttttt sgt 

 tetibe badan terus mengigil x berenti.. 

padan muke...! tp aku x puas hati.. x makan pun seketui.. cume cuit sikit jeee...

so mak2 ...jage2!

sebb ade buruknyer bentan ni

 

credit to : http://kakbidan.blogspot.com/

Bentan...Boleh berpanjangan.

Pernahkah anda cepat merasa seram sejuk selepas habis tempoh berpantang? Masuk je dalam pusat beli belah, bulu tangan dah berdiri sebab kesejukan. 


Di pelipat lengan dan peha seakan dicucuk-cucuk. Pergelangan tangan dan kaki tiba-tiba lenguh. Kesakitan ataupun ketidak selesaan ini menyebabkan anda terpaksa berlari keluar dari tempat yang sejuk....sehingga ada yang tidak mampu menahan sejuknya penghawa dingin di kenderaan sendiri.


Sakit menyucuk diseluruh sendi apabila terdeah pada cuaca sejuk yang tak tertanggung oleh individu.
Ataupun, meskipun selepas beberapa bulan bersalin, kesakitan di ari-ari terasa makin menyucuk sehingga mengganggu pergerakan. Setiap kali selepas disengkak bidan....lega sungguh rasanya. Tetapi tak lama selepas itu, rasa berat kembali di ari-ari, dengan sakit belakang yang tidak tertanggung.
Sakit pinggang boleh juga disebabkan oleh kesilapan ketika prosedur Epidural, tetapi bagi yang tidak berjaga lebih ketika pantang, sakit pinggang mudah terasa apabila hamil semula.

Ada juga yang mudah benar terkena demam meskipun dahulu ketika anak dara, setakat mandi hujan ala-ala hindustan dengan pasangan, masih sihat walafiat. Tak kurang juga sakit migrain yang tiba-tiba menyerang, sehingga selalu mengambil cuti sakit.
Antibodi wanita mudah lemah jika tidak dijaga dengan betul ketika berpantang.

Perhatikan diri anda sebelum dan selepas bersalin.

Adakah keadaan anda selepas bersalin lebih elok atau makin teruk?

Dimana silapnya?

Bentan....boleh berpanjangan. Sama seperti meroyan dimana Ice pernah mengurut seorang makcik yang bergantung kepada ubat sakit jiwa selama 20tahun selepas melahirkan anak bongsu beliau. Bentan bukan terjadi serta-merta. Ini bergantung kepada tahap ketahanan badan wanita itu sendiri. LAin orang...lain akibatnya..

Rasa sakit yang menyucuk2 itu boleh diklasifikasikan seperti sakit radang sendi atau Arthiritis akibat ibu yang rajin bermain air dan bersejuk ketika dalam pantang.  Sakit di ari-ari kemungkinan rahim yang sentiasa jatuh disebabkan ketika berpantang rajin sungguh mengangkat benda-benda berat, atau terlalu lasak, atau yang paling selalu dibuat...mendukung anak yg besar. Bab demam itu berkemungkinan sakit urat. Urat yang tenat ketika bersalin, di gunakan secara extreme pula ketika pantang. Atau migrain yang menyerang disebabkan menggunakan otat mata terlalu banyak ketika pantang. Online FB, berblog, membaca novel (ingat cuti2 malaysia agaknya), tak pun menonton drama korea bersiri-siri.
Rheumatoid Arthiritis

Saya tak katakan semua orang yang benar-benar berpantang akan benar-benar sihat...kerana kesakitan selepas bersalin boleh dipengaruhi oleh banyak perkara...tetapi orang yang berlebih pantang, insyalah akan menjadi wanita yang lebih sihat dan ceria dari wanita yang tidak menjaga diri ketika berpantang

Tetapi yang pasti...
Hanya jauhari mengenal manikam...
Hanya yang dah terkena boleh mengangguk benar....

Tuesday, October 7, 2014

tak boley makan laksa bagi ibu lepas bersalin

dulu aku slalo kene bebel jgn makan laksa pas bersalin
tak boleh????
sedap kottttttt!


ini sebab nyer ...pasni dah xyah dolak dalih lg kenapa x boley makan heheheeh



credit to :  http://kakbidan.blogspot.com

Apa relevannya laksa jadi pantang besar buat ibu lepas bersalin?

Kenapa LAKSA sejuk?

Ok. ice nak kupaskan kenapa laksa ni sejuk. Apa yg buatkan dia sejuk. Dimana sejuk dia.
Selain laksa, bihun juga adalah tergolong dalam kategori keluarga yang sama.


Cuba kita kupas cara pembuatan laksa dan bihun ni.


Kedua2nya diperbuat dari beras. Beras still ok.

Lepas tu kedua2nya dimasak dan dilenyek dan di bentuk jadi laksa dan bihun. So still ok.

And then...laksa adn bihun ni dibiarkan kering. Ok lagi.

Lepas tu laksa dan bihun ni dimasak/direbus/direndam dalam kuah laksa atau sup atau digoreng jadi bihun goreng....Haa....part ni yg xok.


Kenapa? Sebab laksa dan bihun ni dah jadi seperti "nasi sejuk" Dimasak 2 kali. So kandungan angin ketika masak kali kedua sungguh TINGGI. X caya...korang cuba makan nasi sejuk yang dipanaskan banyak kali masa pantang. Mau bentan time2 tu jugak.

Dimasak 2 kali, ia memerangkap angin.

Ada juga yg kata kerana daun kantan yg terdapat dalam kuah laksa. Atau jenis ikan yang digunakan untuk membuat laksa. Apapun alasannya...perlukah kita pertikaikan perkara yang sudah menjadi larangan sejak berzaman. Dan bukankah larangan ini terjadi kerana ada wanita di zaman dahulu yang dah melanggar pantang ini.

Bunga kantan bersifat panas

Lalu mengapa kita perlu pertikaikan lagi?

So... Berpantang biarlah berlebih...Jangan berkurang. Badan yang masuk angin ni...lama2 akan sakit2 badan. Dan sakit badan asyik nak marah2. Asyik nak marah2, anak nagis lebih sikit kena tengking. Anak dah kena tengking, suami tegur. Suami dah tegur, kita lak sakit hati...bla...bla..bla...(panjang woo jalan cerita). So better jaga lebih ye dik non......

Frozen Food

salam
aku mmg biskut chipsmore
kadang ade..manjang xde
heheeh

aku nak tanyer la pada korg sesapa yang ade port nak jual frozen food
...contoh kt opis korg ke.. uni korg ke.. hostel korg ke... korg dtg beli je.. aku dtg jual ..
gittew...
heheh
klo ade rojer2 yer!!!

Sunday, September 7, 2014

Rawatan meruang

credit sepenuhnya kepada : rawatan meruang dari siti aishah confinement

Rawatan Meruang

Dilakukan setiap kali berhadas besar. Samada selepas haid, kedatangan nifas atau selepas bersenggama dengan suami.

Bidan2 terdahulu sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana:
1. Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal.
2. Mencegah dari keputihan
3. Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polip mahupun kanser pangkal rahim.
4. Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri.

Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.

POSISI MERUANG
1. Duduk di atas toilet bowl
2. Mencangkung dengan 1 lutut ke bawah
3. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl

CARA MERUANG.
1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan. Jika saya...saya gunakan Barra Gel NR.
2. Masukkan jari sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha
, perut dan bahagian ari2. Jika anak dara...memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama shj.
3. Korek dicelah2 dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian menggerutu. Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan darah atau sisa mani.

Melalui proses ini...kalian akan dapat merasa "kemantapan" tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras menggerutu seperti gigi...maka ia bermaksud faraj anda sangat2 memuaskan hati suami. Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan berlecak....maksudnya faraj anda tidak rapi.

Kita boleh masukkan sekali barra gel ketika meruang di dalam faraj. Kerana barra gel ini adalah dari komposisi natural dan mampu mengatasi masalah "kekeringan faraj". Selepas dikorek bersama barra gel.....bilas sehingga bersih.

Ini juga merupakan cara2 untuk berhadas besar bagi wanita. Jika ada lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali... wanita itu tidak wajib solat.

Dan bagi yg nak jaga extra dalaman faraj...lepas dah meruang...bilas dna lap kering....meruang lagi sekali dengan minyak berubat herba. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur.

Selamat mencuba!

 Kira ruas jari. Wanita dh berkahwin kena jolok jari smpai ruas ke 3. Anak daro...sampai aras 1 sudah.....jgn melobih2. Pocah daro lak kang. 

BARRA GEL dari nona roguy 

meruang meruang juga
jgn meraung pula 
;p

untuk maklumat lanjut 
sila email ke lyanamk2903@gmail.com
atau 0105189668


Wednesday, August 27, 2014

Confinement Lady aka Perawat Pantang

alhamdulilah pembuka kata
kalau sesiapa pernah dengar pasal
BEAUTY BLESSED CONFINEMENT 
mesti kenal kak siti aisyah or kak ice
owner dia!

CONFINEMENT LADY
so far ini lah bakal profesion yang akan yana usaha kan tak lama lagi
soon insyallah
:)

dari kesukaan waktu berpantang kan fayyadh ngan wafir
kini bertukar menjadi profesion
satu bidang yang jauh lari dr apa yang yana ada skrg
sedikit darah mak bidan mengalir ke tubuh dari nenek di kampung
tak pernah terdetik
tak pernah terpikir
mungkin ini dinamakan JODOH
mungkin ini dinamakan PELUANG

mungkin ada onak duri yang lain lagu nya bakal dilalui
tp apelah hidup tanpa pancaroba kan
pasti ada jatuh bangun
pasti ada susah senang

Sesungguhnya saya seronok skrg dengan pilihan yang suami juga redha,
itu penting
RESTU nya

saya memilih untuk sesuatu yg lebih ada flexi time..
boleyla dikira SAHM disebelah ptg... CL disebelah pagi :)
doakan semua ini dipermudahkan! :)

andai ada berminat..
ley la contact yana untuk details pasal ini..nanti yana bg penerangan lanjut dan siapa percon incaj untuk dihubungi  :)
lyanamk2903@gmail.com

Tuesday, August 19, 2014

Moist Coklat Kek yang senang dan simple!

aku mmg rajin sejak 2 menjak nie
smp kawan2 ingt aku pregnant sebab rajin beno wat kek
anak bujang ku si fayyadh dah beso
dia suke giler kek coklat
so bile aku buat kemain dia asyik dok puji
IBU SEDAP IBU SEDAP
mau x kembang setaman bontot nie... hahaahh

meh aku share 1 resepi yang superrrrrr la senang....
sesuai sgt la aku yg x bp rajin sgt nak punggah mixer nak basuh2 blender


Ini bahan panas api pelan
1cawan air
1cawan minyak masak
1cawan koko
1cawan susu pekat
1cawan gula kaster
Esen vanila
2biji telo

Ini bahan ayak
1cawan tepung
1sudu teh soda bikarbonat
1sudu teh baking powder

Kasi campur keduanye
Bakar or kukus dlm 30minit

Atas topping
Minyak masak 3sudu
Koko setengah cawan
Susu pekat setengah cawan



Hiasan
Coklat rice
Setoberi

Selamat mencubaaaa...

Thursday, August 14, 2014

aku sebagai ibu bekerjaya

lama x menulis
kekangan masa
plus kekangan kemalasan

idea kering kontang
kehidupan rutin semakin bertambah dengan anak dua
sedangkan kain berlonggok pun aku x sempt nak lipat
inikan pula nak tulis blog

HAHAAH (salahkan diri sendiri)

saja aku pilih topik ni
utk elaborate diri sendiri sebagai contoh paling cun!

aku ibu bekerjaya
pagi laju2 siapkan anak..
gosok baju laki
siapkan bekpes (jarang2 sekali )
siapkan teh o laki
siapkan beg2 sekolah anak
siapkan diri sendiri nak g keje

ok anak dah minum susu check
laki dah minum air check
amik2 beg..
tutup iron
tutup lampu
tutup tv
tutup kipas
tutup pintu n grill..
anta anak sekolah
gi layan n hadap jem waktu pagi
sampai opis..
brekpes..
siapkan keje
lunch
drive balik umah
amik anak2
masak
solat mandi
tido

phewww...
gitu la rutin hari2
npk cam MAK OITT!
tp lama2 kan
rasa dah biase... dah ley pecut sambil buat keje

kdg2 aku impikan SAHM
duk umah
main ngan anak
umah teratur
umah kemas
kain berlipat
lantai bermop

tp KOMITMEN
ada certain perkara aku perlu pikir untuk SAHM
mungkin cara aku salah selama ni handle kehidupan mak beranak dua
so aku SEDANG DAN TERUS belajar
dalam hidup ni... terlalu byk untuk kita belajar dan kejar
dalam pada kita belajar.. kdg2 apa yg dikejar tak dpt
so kena la usaha dan tekad

doa kan aku!
AKU PERLUKAN HIDUP YANG LEBIH FLEXSIBEL!
:) 

Wednesday, June 4, 2014

kelebihan menyusukan anak

1) Susu ibu mudah di hadamkan.


2) Susu ibu tidak mengandungi bahan kimia

3) Menjimatkan kos dan masa

4) Mengurangkan risiko kenser payu dara

5) Mengandungi Imunisasi kepada penyakit dan membantu membina sistem imunisasi dalam badan           bayi. 80% dari sel susu ibu adalah macropaghes -iaitu sel yang membunuh bakteria,fungus dan             virus.

6) Mengandungi nutrisi yang baik

7) Mengurangkan risiko ibu mendapat keser ovari

8) Membantu mengurangkan berat badan kerana setiap kali sesi menyusu ia akan membakar 
    500 kalori sehari

9) Susu ibu membantu mengeluarkan meconium dari perut bayi- meconium adalah sejenis lendir               melekit yang sedia ada dalam usus bayi. kolestrum @ susu awal ibu dapat membantu mengeluarkan     lendir tersebut.

10) Dapat memelihara bayi dari penyakit yang berkaitan dengan usus.

11) Setiap kali menyusukan anak, badan ibu akan merembeskan hormon oxytocin yang merendahkan         tekanan darah  sekali gus memberikan ketenangan kepada si ibu ketika menyusukan anaknya.

12) Hormon oxytocin turut membantu mengecutkan uterus ibu kepada saiz normal dan pada masa             yang sama  mengempiskan perut ibu dengan lebih cepat.

13) Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan)            akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

14) Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-          maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

15) Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan                   memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

16) Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T      memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

17) Mengeratkan lagi perhubungan antara ibu n anak..
 
      -------------------------------------------------------------------
 
aku anak no 2 nie agak longgar sikit obses nak banding anak no 1 
aku lebih steady 
mungkin itu org kata.. pengalaman untuk dirasai 
so camne pahit manis yg kita lalui semasa besarkan anak no 1 kite apply pada anak no 2
n mana2 kita rasa kite agak OVER pada sesuatu.. kita kurangkan la.. mengikut kesesuaian anak.
alhamdulilah 
mcm org semua kate..anak no 2 lebih cool...lebih relax ..dan sgt menenangkan 
wafir behave .. 
kdg2 dia kasi can dulu ibu setelkan abg fayyadh 
dah setel br dia dtg nak manje2
comei sgt...
fayyadh garang... semua org dia nak marah... hahahah time lembut dia masa... 
"ibuuuuuuuu...... nak nenennnnnnn"
hahaahhahaha

aku mmg percaya bonding yang semua org perkatakan pasal susu ibu ...
bila kita susukan anak... bonding antara anak dan ibu sgt kuat.. 
smp aku x mampu nak lalui saat wean off
:'( 

nanti aku bukak topik wean off la yer... 
nie pun menaip smp meleleh airmata.. 

belanje satu gambo wafir 


Thursday, May 29, 2014

KEBERKATAN YANG DICARI

KEBERKATAN YANG DICARI
6 cara utk mendapat pahala setelah mati:
1. Beli Al - Quran kpda sseorang, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala.
2. Sedekah kerusi roda kpda hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.
3. Turut serta dlm pembinaan masjid.
4. Meletak watercooler di tempat awam.
5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.

Wednesday, May 28, 2014

10 Amalan Yang Boleh Mengubah Kehidupan Anda dengan Izin Allah SWT

10 Amalan Yang Boleh Mengubah Kehidupan Anda dengan Izin Allah SWT

1) Berusahalah untuk bertahajjud (kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya).

Gambar-Wanita-Sholehah-Cantik

Solat Tahajud biasanya dilakukan semasa Qiamullail. Ibadah Qiamullail adalah kebiasaan para salaful soleh dan syiar para kekasih Allah SWT. Nabi Muhammad SAW bersabda dalam hadis:
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni


“Hendaklah kamu mengerjakan qiamullail kerana qiamullail adalah kebiasan orang soleh sebelum kamu. Qiamullail mendekatkan diri kepada Allah SWT, menghapuskan dosa dan megusir penyakit daripada tubuh.” ( Riwayat At-Tirmidzi)
Solat malam merupakan ibadah yang paling afdal kerana ia lebih mendekatkan diri kepada rasa keikhlasan dan menjauhkan diri daripada riak. Latihan ini sangat baik untuk mendidik diri agar sentiasa bersih, jernih dan suci. 

2) Melazimi membaca Al-Qur’an dan zikir al-mathurat sebelum terbit matahari (sumber ketenangan seorang mukmin). 

Al-Quran adalah motivasi terulung bagi seorang mukmin. Ia merupakan pengerak utama kepada kekuatan seorang insan untuk melaksanakan segala bentuk kebaikan dan mencegah kemungkaran. Tegas Allah SWT dalam Firmannya yang bermaksud:
“Dan Kami turunkan dari Al-Quran sesuatu yang menajdi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (Al-Isra 17 : 82)
3) Memelihara kesempurnaan solat (kekuatan mukmin muslim yang utuh). 

Solat merupakan talian hayat utama bagai seorang hamba kepada Tuannya. Solat juga menghubungkan jiwa, ruh dan hati seseorang insan terus kepada RabbNya. Kesempurnaan solat akan memberi pelbagai bentuk suntikan tenaga yang mampu menggerakan dan melonjakan produktiviti serta amal proaktif semua insan. Solat juga menjadi kecintaan dan kerinduaannya kerana ia mendapat manfaat bersama ibadah solat sebagaimana Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Dan dijadikan mataku sejuk dalam solat.” (HR Nasai)
4) Jaga solat dhuha (kunci rezeki terletak pada solat dhuha).

Rasulullah SAW bersabda:
“ Pada tiap-tiap pagi ada kewajipan ke atas setiap orang perseorangan (individu) untuk bersedeqah, dan cukuplah menggantikan semuanya dengan mengerjakan dua rakaat sunat Dhuha.” ( Riwayat Abu Dzar RA)
Sejujurnya, kita akan merasai kelainan yang berbeza dalam menjalani kehidupan seharian apabila solat sunat ini telah menjadi malakah (darah daging) kita. Rasa janggal kalau ter’miss’ atau tertinggal walaupun sehari.

5. Sentiasa bersedekah setiap hari walau hanya dengan sekuntum senyuman (penyubur kasih sayang). 

Sedekah membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah dan menyuburkan sifat kasih sayang dalam diri manusia. Dan ganjarannya di sisi Allah SWT amatlah besar dan lumayan. Allah SWT berfirman:
“Perumpamaan orang-orang yang menafqahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipat gandakan ganjaran bagi siapa yang Dia kehendaki dan Allah Maha Luas ( kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Al-Baqarah 2 : 261)
6) Sentiasa memelihara wudhuk terus menerus (Allah menyayangi hamba yang berwudhu’).

Imam Al Banna selalu berpesan kepada sahabat-sahabatnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Wudhuk adalah senjata mukmin, kerana itu setiap Ikhwan mengambil berat soal memperbaharui wudhuk apabila terbatal walaupun di kala malam yang dingin menusuk tulang.”
Saidina Umar Al-Khattab RA:
“Sesungguhnya wudhuk yang baik, mengusir syaitan dari dirimu.”

7) Amalkan istighfar setiap masa (agar terhapus segala dosa dan noda). 

Istighfar menunjukan kemampunan seseorang untuk mengenali kesalahan, dosa, dan kemaksiatan yang telah dilakukan. Kemudian, muncul perasaan menyesal dan tekad yang kuat untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama.
“Dan bersitighfarlah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”(Al-Muzamil 73 : 20)
Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada kita, sabda baginda:
“Sesungguhnya hatiku selalu lupa, padahal aku beristighfar kepada Allah dalam sehari sebanyak seratus kali.” (HR Muslim dan Abu Daud)
8) Perbaharui azam dan tekad untuk terus berkhidmat kerana Allah SWT. 

Saban hari, pastinya jiwa dan hati kita akan diuji oleh Allah SWT dengan pelbagai bentuk ujian dan cabaran. Dan semestinya, jiwa kita itu harus disegarkan dengan memperbaharui azam dan tekad agar ia tidak layu dan kendur. Terus bersemangat dan mengobarkan cita-cita serta harapan adalah ciri yang harus pada ada seorang yang ingin melaksanakan tugas yang berat ini. Iaitu tugas mendaulatkan deen Allah SWT. Dengan sedikit kemampuan yang Allah SWT berikan kita boleh menyebarkan syiar Islam melalui pelbagai wasilah dan cara dengan kadar kepakaran serta kebolehan yang kita miliki.


9) Sentiasa ceria, bermanis muka dan berfikiran positif (watak sahsiah seorang mukmin sejati). 

Rasulullah SAW mengalakkan agar budaya senyum itu dihidupkan oleh para sahabat dengan ungkapannya:
“Senyum itu adalah sedekah.”
Senyuman itu akan membahagiakan sesiapa sahaja yang melihat kita dan pastinya ia akan membenihkan bibit-bibit kasih sayang di dalam jiwa manusia. Sahsiah inilah yang harus dihidupkan bagi melahirkan masyarakat yang harmoni hidup berkasih sayang di bawah naungan Islam.
Di samping itu, seseorang mukmin haruslah memelihara kesentiasaan positif dan meninggalkan pengaruh yang baik terhadap individu disekitarnya. Imam Al-Banna berkata:
“Orang soleh sentiasa meninggalkan pengaruh yang positif di mana pun ia pernah berada.”
10) Memelihara Diri dengan keikhlasan yang tulus kerana Allah SWT (di situ terletaknya nilai amalan di sisi Allah SWT). 

Ikhlas adalah ibadah hati yang pertama, terpenting, tertinggi dan merupakan asas utamanya. Firman Allah SWT :
“Dan mereka tidak diperintahkan, selain untuk beribadah kepada Allah SWT mengikhlaskan agama hanya untuk-Nya dengan penuh ketundukan.” ( Surah Al-Bayyinah 98 : 5)
Ibnu Qayyim berbicara mengenai ikhlas:
“Ikhlas adalah menjadikan Allah SWT sebagai matlamat dalam melakukan ketaatan, iaitu anda memiliki matlamat hanya pada Dia sahaja, bukan kepada selain-Nya.”
Andaikata sudah lama kekosongan jiwa kita terlopong tanpa apa-apa sentuhan, maka marilah kita isinya dengan Super 10 ini. Ia akan benar-benar menjadi dan berkesan apabila kita sendiri yang melaksana sebagai agenda serta amalan kehidupan kita. Jom sahabat-sahabatku kita jadikan 10 amalan ini sebagai kekuatan diri dalam rangka menjadi hamba Allah SWT. Amin
 
kredit kepada Disini

Monday, May 26, 2014

contest.. idea oh ideaa!

aku sebenarnye teringin nak buat contest..
semangat nak kasi hadiah membuak...
bhahahah
tp xde idea nak buat contest ape..
ade cadangan???

Sunday, May 25, 2014

Keluar nanah dari telinga fayyadh ..

sebelum cerita panjang meh kita bermukadimah dulu

Acute Otitis Media - Gejala telinga bayi bernanah 

Kebanyakan kanak -kanak yang mengeluh sakit telinga menghidap keadaan yang dipanggil ' Acute Otitis Media '. Keadaan ini lebih kerap terdapat di kalangan kanak -kanak dari orang dewasa kerana bentuk tiub eustachian mereka berlainan. Itulah sebabnya ramai Pakar Kanak -kanak dan Pakar Telinga , Hidung dan Tekak tidak menyarankan supaya bayi disusukan dalam keadaan berbaring sebaliknya , dalam keadaan bersandar. Rawatan dengan antibiotik seawal - awalnya yang boleh adalah disarankan supaya komplikasi seperti pekak dan Lebam Tulang Mastoid boleh dihindar. Kanak -kanak yang telah pecah dinding timpanumnya boleh menjejaskan pendengarannya dan mungkin akan memerlukan pembedahan untuk membetulkan bahagian yang pecah itu. Jika pendengarannya kurang , perkembangan bahasanya dan seterusnya pembelajarannya akan turut terjejas. Pengunaan alat pendengaran bagi kanak - kanak yang kurang pendengarannya boleh memberi manfaat sambil menunggukan pembedahan untuk membetulkan dinding  timpanum.

 

--------------

Bagaimanakah saya boleh tahu samada bayi saya mendapat jangkitan telinga?
Agak sukar untuk menentukannya, tetapi jika anak anda mempunyai batuk atau hidung meleleh dan tiga atau lima hari kemudiannya menjadi demam, ini mungkin disebabkan jangkitan telinga. Bayi mungkin juga menarik-narik telinga atau kelihatan resah. Jika dia bertatih, dia mungkin mengalami masalah imbangan dan berkelakuan lebih cemerkap daripada biasa.


Menghisap dan menelan juga menyakitkan dia, jadi jika bayi anda menolakkan badannya daripada payudara atau botol setelah mula menyusu, seakan-akan dalam kesakitan, kunjungilah doktor anda.
Pada ketika ini, apa jua bakteria atau virus yang hidup dalam cecair mempunyai persekitaran yang panas dan basah dalam mana boleh membiak; nanah terhasil, dan tekanan ke atas gendang telinga menyebabkan ianya membonjol dan meradang, satu kondisi yang diberi nama otitis media akut. Demam berlaku apabila badan anak anda cuba melawan infeksi itu.

Satu lagi sebab kanak-kanak mudah diserang jangkitan telinga ialah sebab tiub Eustachia mereka adalah pendek dan mendatar. Semasa anak anda membesar, panjang tiub itu akan bertambah tiga kali ganda daripada setengah inci/1.25 sentimeter kepada 1.5 inci/3.8 sentimeter. Ia juga akan menjadi lebih tegak, mengurangkan kebarangkalian mendapat jangkitan.

Rawatan dengan antibiotik, lazimnya Amoxicillin, boleh menghapuskan kuman-kuman, tetapi bendalir itu akan mengambil masa beberapa minggu atau bulan untuk diserapkan kembali ke dalam badan. Kehadiran bendalir mungkin tidak memerlukan rawatan medikal, tetapi, jika anak anda mempunyai simptom jangkitan telinga seperti demam, panggillah doktor keluarga atau pakar pediatrik. Pengumpulan bendalir pekat yang berterusan dalam tiub Eustachia, dikenali sebagai "telinga bergam", juga memerlukan perhatian. Lihat artikel kami tentang merawat jangkitan telinga untuk maklumat lanjut. 


Pada ketika ini, apa jua bakteria atau virus yang hidup dalam cecair mempunyai persekitaran yang panas dan basah dalam mana boleh membiak; nanah terhasil, dan tekanan ke atas gendang telinga menyebabkan ianya membonjol dan meradang, satu kondisi yang diberi nama otitis media akut. Demam berlaku apabila badan anak anda cuba melawan infeksi itu. 


• membiarkan anak anda minum susu botol secara berbaring; - faberet baby syirah nie

• menggunakan susu formula bukan susu ibu; - baby syirah susu campur

• mengguna puting; - oppss...anak saya diharamkan menggunakan puting

• pendedahan kepada asap rokok; - baba sekarang merokok di luar rumah. Kalau merokok luar pagar boleh x ? nak lagi afdal, berhenti merokok terus !

• menghadiri sekolah mainan atau pusat asuhan kanak-kanak pada umur kurang dari satu tahun, sebab terdapat lebih banyak pendedahan kepada batuk dan selesema, yang boleh membawa kepada lebih banyak jangkitan telinga. 

Semasa bayi anda diserang jangkitan telinga, anda mungkin terpaksa berjaga semalaman dengan anak yang meraung, membuat beberapa perjalanan ke doktor dan farmasi untuk ubat, dan bimbang sama jangkitan telinga yang berulang itu akan mendatangkan kehilangan pendengaran. Semua ini akan membawa stres.


Berapa kerapkah jangkitan telinga berlaku?

Jangkitan telinga yang berulang-ulang boleh membawa kepada kehilangan pendengaran, dan walaupun gendang telinga pulih dengan baik, jangkitan yang berulang boleh menyebabkan parut. Ini juga berlaku dalam sebilangan kecil kes, jadi adalah penting dihentikan jangkitan telinga ringan yang berulang-ulang supaya dapat mencegah sebarang kemungkinan kerosakan jangka panjang pendengaran anak anda.

Jangkitan telinga kerap berlaku di kalangan kanak-kanak pra-sekolah, terutama sekali di negeri yang mengalami cuaca dingin untuk beberapa bulan semasa musim sejuk.
Apa yang menyebabkannya?
Masalah bermula dalam tiub Eustachia yang menghubung telinga tengah kepada bahagian belakang hidung dan tekak, dan membawa bakteria dari situ ke telinga tengah, apabila anda menguap atau menelan. Itu tidak menjadi masalah selagi tiub berfungsi dengan baik; tiub Eustachia yang sihat membolehkan bendalir menyalir keluar. Tetapi, jika tiub itu bengkak disebabkan selesema, alergi, atau jangkitan sinus, bendalir itu boleh terperangkap di telinga tengah.
Apakah yang akan menambahkan kebarangkalian anak saya mendapat jangkitan telinga?
Beberapa faktor boleh menambahkan risiko jangkitan telinga, termasuk:
Adakah jangkitan telinga serius?
Memang boleh. Ianya boleh menyebabkan kesakitan yang teruk bagi kanak-kanak, kerisauan bagi ibubapa dan gangguan kepada kehidupan seharian. Jangkitan yang amat teruk atau tidak dirawat boleh menyebabkan gendang telinga pecah dan membanjiri kanal telinga. Walaupun ini jarang berlaku, adalah penting bagi anda meminta pakar pediatrik anda memeriksa telinga anak anda jika anda mengesyaki yang dia mempunyai jangkitan telinga atau jika simptom-simptom tidak reda dalam tiga hari, walaupun sudah dirawat ataupun belum.
Apakah ertinya jika saya ternampak nanah meleleh dari kanal telinga?
Lelehan nanah atau cecair kuning berdarah bermakna sudah terdapat lubang kecil dalam gendang telinga anak anda, yang selalunya pulih dengan sendirinya dalam masa lebih kurang dua minggu. Namun begitu, hubungilah doktor anda. 

-------------------------------------------------------

 ok cerita bermula 
ikut kn satu malam tuh fayyadh gelisah tak boley tido... 
dia dok mngerang 
dok mengadoi 
dok bising 
pastuh dok suh tiup telinga dia (mak dia nie raja bomoh. kene tiup dia ilang sakit .kuikui)
dia kater sakit sakit 

then aku kejut hasben ..kul 5 pgi kitaorg gi klinik... doktor kater benda nie biasa jadi kt budk2.. then dia kasi ubat titik... 

aku lega la.. menda biasa...


tapiiii
esok air biasa kuar.. cam nanah or tah cam taik tinge cair gitu
neves la makk... 
tp fayyadh x ngadu sakit 
main aktif 
makanselera
tukar g klinik lain.. 
then akhirnyer ke klinik normah damansara damai
situ doc sedut air tuh.. then dia bg app seminggu then jmp blk.. 
tp air or nanah pun masih kuar gak 
akhirnyer doc kasi refer letter ke hospital 

aku pilih KPJ DAMANSARA
check bahagian ENT
dengan DR AWAL HASSAN
skrg da 5hari mkn ubat n aku tgk da xde air kuar 
so  awal june akan ada review blk ..hopefully okey

so apepun.. 
JGN KENAKAN AIR PADA TELINGA
JGN SELSEMA LAMA
JGN SUSUKAN DIA RENDAH DIBAHAGIAN KEPALA