Pages

Wednesday, March 28, 2012

akhirnya berakhir segala penantian...

sambungan dari cerita ..

sebelum kelahiran disini dan detik-detik cemas disini

hari nie hari isnin...masa doc check semalam dia kater pagi nie kul 6pagi aku akan dihantar ke labour room utk di induce...tak leh nak bayang...camne rupe n sakit nyer bile di induce yer... doa mmg tak putus2 supaya segalanya dipermudahkan...sepanjang duduk dalam wad,aku tak renti2 baca surah maryam dan surah yassin...tak pikir dah lagi benda lain...

skrg jam kul 6pagi...doc baru masuk dah smp...tp aku msih tak disuruh trun...borak ngan budak depan katil...dia dah overdue...14hari...dah 2kali induce tp tak bersalin jugak...so dia kater kne czer la jawapnyer...jalan2 dlm wad nak g tgk tv...tgk ade wad yg ibu2 dah duduk ngan baby masing2..best nye...tak lame lagi aku camtuh jugak.. heheh!

then kul 8 doc check bukaan dah berapa ...dia kater dah 3cm...so then doc kater aku dah boleh dihantar ke labour room..so dia suh kemas2 brg..n bagitau hasben yg aku akan ke labour room..pelik gak nape nak kene kasitau awal..rupenye once dah masuk labour room...hp mmg dah tak leh bawak masuk...

siap2 kemas semua n serah barang pada nurse...aku tepon hasben...bgtau dia yg aku dah nak dihantar ke labour room nie..n ckp kt dia jap lagi enset nak kene kasi nurse tuk disimpan..masa tuh kul 11pagi..nurse dtg tanyer dah berak ke belum..aku jawap blum...dia masukkan ubat..dan dan tuh gak trus rase nak terberak..heheh...then selesai berak..aku pun tunggu kt katil.tak lama lepas tuh nurse dtg bawak wheelchair n tolak trus aku ke labour room...sepanjang aku ditolak keluar tuh..hati dah tak tentu arah...baby masih menendang-nendang cam biase..rase nak nanges pun ade...yelah sekejap je lagi aku akan jumpe baby n pegang dia...aku mmg nevesssss sgt2

masuk je labour room,nurse pasang ctg..then doc pelatih dtg check bukaan n tanyer aku dah kencing ke belum...bile aku kater belum..dia masukkan satu tiub nak kuarkan air kencing...ingtkan masuk menda tuh tak ler sakit..oit sakit jugak!! pastuh rase cam nak terkencing sgt....lepas dia kuarkan tiub tuh aku ckp la.."doc saya masih nak terkencing nie.." dgn selamber dia jawap "semua saya dak keluarkan..xde lg dah" huhuhu...tp sumpah mmg rase nak kencing pun...then aku buat2 la cam kencing je..aah mmg takde air kuar pun..huhuh cume rase je ade..tp air nyer dah xde..heheeh

masa tuh jam kul 12.30...aku pun rehat...tido...bgn...toleh kanan...toleh kiri...hati masih berdegup kencang...berdebar2...then tido lagi...tgk org kuar masuk...mmg takde ape berlaku...tetibe aku teringat aku ade bawak air zam-zam masuk labour room..yelah mane tau haus ker ape kan...sambil tuh aku masih2 tak putus2 berdoa dan berzikir...kerana aku tau..saat2 nak melahirkan nanti..xde sape leh tlg aku..kecuali ALLAH s.w.t

aku terjage dari tido...time tuh kul 3.30..tetibe aku rase sakit gile bahagian pinggang...memula sakit sikit...tp lama2 makin sakit makin sakit...aku dah tak keruan...toleh kiri salah ...toleh kanan salah...aku dudukk...ade sorg nurse tegur aku "hey! jgn duduk..dah tak dengo jantung anak awak kt ctg tuh" aku pun baring balik...semua serba tak kene...sakit tuh makin kerap....setiap kali dtg pinggang aku cam nak tecabut! oh tuhan! aku dah nak bersalin!... sakitnyer contraction itu TERLALU sakit!! masa tuh atas katil aku ade selimut ade cadar...semua aku tolak ke bawah lantai...aku tak selesa ade semua tuh...rase annoying kain2 tuh...pastuh aku berpeluh2...aku tanyer nurse "aircond tak bukak ker.." nurse jawap "bukak...sejuk je!" dlm hati aku...mmg la ko tak sakit tuh rase sejuk je...aku dah tak tahan panas....berpeluh2 cam org lumbe lari...kali nie aku btul2 dah tak tahan....

nurse ckp kt aku "jgn teran lagi tau...nanti awak penat...tunggu betul2 nak bersalin baru teran"..masa tuh dlm kepala aku..camne kalo aku larik dari sepital...aku taknak bersalin...aku tak tahan sakit....mcm2 dlm pale otak aku nieee...tetibe aku teringat air zam2 yg aku bawak...aku mtk nurse amikkan...aku minum sikit....selebihnyer aku simbah ke perut n pinggang ke bawah...kononnyer ngan harapan aku takkan sakit lepas simbah air zam2 tuh *buat masa nurse tak npk*...lepas tuh aku mule relax sikit...tp bile sakit contraction dtg...aku sebut "ALLAH"...aku tetap tak berhenti berzikir dan berdoa...mtk tuhan kurangkan sakit yg aku ade...

tepat jam 5.30..aku btul2 tak tahan kali nie....aku duduk....tetibe ade doc lalu...dia tanyer aku kenapa...aku ckp kt dia...saya dah tak tahan sakit sgt nie...dia check bukaan aku..tp masa tuh aku tak leh nak dengar berapa dah bukaan aku masa tuh..tp aku ingt soalan dia..."awak nak push dah ker?" aku jawap "yer...saya dah bersedia nak push skrg nie...tlg cepat sikit..." trus dia panggil org2 yg leh membantu dia...then cadar aku yg aku tendang2 ke lantai tuh dia pasang balik ..dia kater nanti darah byk keluar...so kene pasang balik cadar2 tuh...aku dah tak heran dia nak buat ape buatla...yg aku tau ..aku nak teraaaannnn skrg niee....

dari labour room aku..aku dengar org sebelah bilik menjerit2...fuhhhh...takut niee...then doc kater..."saya panggil hasben awak yer"...bila diaorg dah siap prepare barang..hasben aku takde lagi..tetibe ade nurse dtg.."suami patient nie pegi sembahyang asar.." aku dengo masa tuh..alahai..takkan hasben tak dpt tgk kott...huwaaaaaa sape nak jadi pompom boy niee!

so aku nekad...ade hasben or takde...aku kene teruskan perjuangan nie..aku mesti keluarkan anak aku...baru doc bg briefing nak teran camne..aku dengar suare hasben dari bilik labour room..alhamdulilah...hasben sempat dtg....

maka bermula la sesi meneran......aku kene pegang kaki kuat2...then terannnnnnnnnnnnn cam nak teran berak keras!...1st time teran...aku terannnnnnnn sekuatnyer....tp mulut aku terbukak dan suara aku keluar...so energy dah kurang kt situ...kali kedua...bila contraction dtg...aku terannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn sekuat hati dan akhirnya....kedengaran suara baby menangiss....

doc kater..."ni anak awak...anak lelaki..."

ALLAHUAKBAR! itu je mampu aku jerit time tuh...segala sakit hilang...hilang sehilangnyer....aku nanges tgk hasben...dia cume mengangguk...seperti paham yang aku nak sampaikan "anak kita da keluar"...

baby doc bawak trus utk inject antibiotik..sebab ketuban aku dah pecah awalkan..takut baby kene infection..

ALHAMDULILAH..

MUHAMMAD FAYYADH RIDHA BIN FAIZOL
2.97KG
53CM
ISNIN
6.08 PM

yana bersalin normal
tiada epidural
tiada induce
tiada yg lain

;)



pasni yana sambung cerita 1st time menyusu anak yer!

32 comments:

Shu Shinju said...

tahniah !!!

baby awak comel sgt !!

Wawa Yusoff said...

yana : insyaallah wawa pun nnt deliver kat hosp.sg.buloh. b4 share pasal menyusu, bleh tak share after deliver. masa kena jait and kat wad. nurse sume ok tak??

('',)pzAEdy~ said...

alhamdulillah....sedih gilepart dgr baby nangis. syahduuuu.... congrats to u n hubby!

Nadiah said...

aku pulak yg rasa nerbesnye...eeeeee

LisaLisut said...

phew.so many stories psl contraction i dh baca. moga2 bole bantu buat persediaan.phew phew phew

Hidayati Farhan said...

saya menangis baca ini. ohh, hormon. x saba nk dukung anak sendiri. tp takut part sakit sgt tu :(

Lara Shamsyul said...

syahdunye...rs sebak....alhamdulilah n tahniah yana

Baiduri said...

tahniah....c0mey baby =)
em, xsabar gak nk berjuang rasanye....camne la ek....

Syima Syaz said...

lyana............

selama ni selalu baca tp tak pernah dengar dari mulut sbb kakak2 sume kena czer... this time baca cerita lyana...adoiii takut.....

(pengsan)

Wawa said...

errr..takut bile bace akak yg teroverdue 14 ari kne induce tp jalan tak bukak lg..so kne czer..huhu...

Suria said...

takutnye bace kisha yana..
seram laaaa..hihi

tahniah! comel Muhammad Fayyadh Ridha :)

Lyana MK said...

shu shinju : tq dear! ;)

Lyana MK said...

wawa : yana dah share dah! ;)

Lyana MK said...

pzaedy : tq dearr ;)

Lyana MK said...

nadiah : heheh jgn nevesss

Lyana MK said...

lisa : insyallh...boleh nyer menghadapi contraction..hehe

Lyana MK said...

hidayati : bak kater ibu yana bersalin adalah natural process yg mak n nenek kiter rase hheeh

Lyana MK said...

lara : tq dear!! ;)

Lyana MK said...

baiduri : selamat berjuang!!!

Lyana MK said...

shima : (simbah shima ngan air )

heheh jgn pengsan!!

nk jumpe baby tak!!!!

Lyana MK said...

wawa ; mungkin itu bahagian dia..baby sgt selesa dok perut mommy yg best!

Lyana MK said...

suria : mekaseh dear! ;)

izhu@n@ sh@msuri said...

comeynye bb..hik2..same la..ms bersalin anak sulong,jenuh pk..mcmane nk teran 'berak keras'..hohoh..pape pun..congrats!bb awk sgt comey..berat lebey..anak sy yg 1st 2.58kg je..2nd br 2.78kg..ehehe

Fieda said...

comelnye baby awk...tahniah ye...

Julie M Gumpil said...

Congrates.... syukur semua berjalan dengan lancar... Selamat datang ke dunia ibu.... kita tukar2 blog nak?

Lyana MK said...

izhuana : tq dear...kiut je 2-2 ur baby...comel je masa lahir...mesti mommy dia tk sakitt sgt kan!

Lyana MK said...

fieda : tq dear ;)

Lyana MK said...

julie : boleh dear...jom exchange blog

kayrul-shah said...

tahniah..bestnya..dua kali teran jer baby dah keluar

selamat berpantang ye

Lyana MK said...

kayrul : TQ dear ;)

aTy _faRed~ said...

2 kali teran jer..??!! teror..!!! :) harap saye nanti pon sekuat awak..:) eeerrr..hsopital sg buloh ley ek asben masuk..?? aritu dierang kate tak ley..huurrmm...

aTy _faRed~ said...

neway..tahniah yana..alhamdulillah segalanyer dipermudahkan...:)-dah lepas semua..tunggu turn saye lak..;)