Pages

Wednesday, March 28, 2012

aktiviti selepas bersalin...

entry nie atas permintaan wawa!!

okey lepas bersalin...dia akan siap sedia nak jahit...tp sebelum tuh nurse kater...dia nak kuarkan semua ketulan2 darah..time tuh hasben mmg dah disuruh keluar...time ketulan2 darah tuh kuar..tak rase pape pun..sebab dah penat kan...bukan penat sikit2..penat sgt2..

pas tekan perut aku tuk kuarkan darah tuh beberapa kali...doc suh letak kaki kt sebelah kanan tuk dekat penghadang katil *time tuh posisi kangkang masih kekal* dlm hati aku kater..mesti lepas nie nak jahit nie..adoi..teringat org kater kene jahit hidup2 la...rase semut gigit la...tp kt hospital sungai buloh..dia bius...aku rase 2kali dia cucuk ubat bius tuh..n mmg doc kater dia nak bius nie tuk jahit..sesi menjahit pun mula...aku cume mampu doa yg aku dijahit sekali je..n jahitan itu okey! hahah mane taknyer..pernah kan dengar org citer..dah dijahit...pastuh jahitan tak okey..bukak balik...puh! gile lah.....heheh kiter rase benang kuar masuk time tuh...tp tak sakit la...aku tak dpt bayangkan kalo tak dibius!! phewwwwwww...tak rase pun pape pun time tuh...ngan kiter pun penat..aku sempat tido lg..tah berdengkur tah tak! hahah lantak! tp bile dia mula jahit bahagian luar..time tuh mmg rase cam semut GIGIT..alah! dun wory...sakit contraction leh lawan...inikan sakit semut gigit...heheeh boleh lawan punyer lah! hehehe

ekceli ...ade satu lg dia cucuk ubat kt perut kite...time nak kuarkan uri...tp lupela...lepas jahit ker sebelum jahit..heheh *maap la...urat byk putus* masa uri kuar pun tak rase pape pun...tp dia suh kiter berdehem..cam batuk tuh...beberapa kali...lepas wat konon2 batuk tuh ...doc kater okey uri dah keluar...

lepas siap semua... aku di suruh pakai pad..trun je dari katil time tuh....darah kuar byk menitik2 ke lantai...hasben tgk time tuh..dia kater cam nak pengsan...*pelik hasben aku nie...td siap tgk bergunting bagai ..siap tgk kepala baby kuar..tak pengsan plak* lepas pakai pad...cepat2 nurse suruh duduk kt katil balik...sebab dia takut aku pengsan...sumpah lepas trun dr katil tuh..kepala mmg berpusing2...

time tuh fayyadh *anak saya* dah dibawak masuk ke dlm labour room tuh balik...alahai keciknyer anak...tak lame lepas tuh nurse dtg bawak makanan...dia suh aku makan trus..sebelum nak susukan anak...aku cam lalu tk lalu je nak makan...penat oit!

tp alhamdulilah...sepanjang yana masuk wad smp la keluar wad...tak de perkara buruk berlaku...nurse semua baik...doc pun sume okey...mmg aku byk berdoa tuk dilayan elok2 walopon sepital gomen...makan sedap....air panas nurse tukarkan...ngan air masak biase sekali...ngan keadaan sepital yg selesa...pastuh baru n berbau wangi...

pujian patut diberikan kt sepital sungai buloh...sebab aku mendapat segala yg baik2 aje...takde pun jumpe nurse yg garang dan menakutkan...sume nye time aku dtg tuh...tak period barangkali...hehehe..walopon byk jugak feedback tak elok pasal sepital sg buloh..tp aku yakin..rezeki bersalin nie masing2..kalo nak ikutkan kt mane2 pun kalo bersalin nie ade je yg tak kenenyer...biar pegi ke private ke...gomen ker...or kt mane pun...semua ade kelebihan dan kekurangan..

maka kita kene terus berdoa semuanya baik-baik saje!

;)


p/s : wawa,hope sikit2 dpt membantu! :)

14 comments:

Syima Syaz said...

perasaan takut tu still ada lagi ni sampai lepas baca cerita lyana kan tetiba ada niat nak czer je...ya Allah, tak mau2...niat nak rasa sakit bersalin...baru lah ada 'cerita' untuk anak...insyaallah...

('',)pzAEdy~ said...

mcm best lak sbb dgr review yg baik utk spital gomen,nk tnye la, yana masuk wad kelas pertama ke ? ok.now x sbr nk tggu n3 BF plak.

Lyana MK said...

syima : normal la shima..kalo boleh..czer biase nyer last choice

Wawa Yusoff said...

ngeh3... TQ yana.... TQ..!!

betul yana ckp, rezeki bersalin masing2 kan. wawa pun ade dengar cerita baik buruk pasal hospital sg.buloh ni.

harap2 nasib wawa juga sebaik yana.

insyaallah.. amin... :)

Lyana MK said...

pzaedy : sepital sg buloh xde 1st class..yana msuk 2nd class je ;)

Hasan Amran said...

tahniah dah jadi Mama...and happy besday jugak... post ni baca perrenggan pertama aje... tgk ada perkataan jahit... aaaa
Sembang Kedai Kopi

Wawa said...

ye...klu kte tk byk karenah, mayb nurse n doc sume baek2...tp tgk mood dorg gak la kan..heee.,.:0

Lyana MK said...

wawa : hopefully membantu ;) doa byk2 semuanyer dipermudahkan yer ;)

Lyana MK said...

hassan : hahaha...kene la blaja2 familiar ngan perkataan gitu..huhuhu... kang nak tgk wife kng

Lyana MK said...

wawa : yup..yg penting jgn carik msalah ...n bykkan berdoa dear! insyallah ;)

izhu@n@ sh@msuri said...

tahniah..ehehe..sy punye pengalaman pulak..berbeza..bb dah kua,p sy xperasan da kua..gara2 da fully open..hik2..

kayrul-shah said...

bagus la klau jahitan tue tak koyak...kayrul dulu terpaksa datang kali ke 2 untuk jahit coz terkoyak...huhuhu

Lyana MK said...

kayrul : kene dua kali jahit?? adoiii

aTy _faRed~ said...

betul..semua tu bahagian masing2..hospital sg buloh ni pon denkat ngan umah sayer.. kire kalau hsptl ni masih jadi pilihan nak bersalin..hurrmm..harap jugak dipermudahkan..:)