Pages

Monday, October 15, 2012

8bulan yang happening!





 Fayyadh Ridha 
da 8bulan!!

yeahhh!!
da pandai da memanjat2
da pandai nanges bile org nak amik dia
dah pandai kejut mak pak dia bgn tido 

LUV U BABY!


 











gambo mak pak pun nak enterprem!

heheeheheh

 

Tuesday, September 4, 2012

Menu bubur + brokoli + ayam + sawi




raya nie byk btul open house...tp x semua dpt pegi uhuhhu.. sebab skrg tak leh main aci redah je...nak mandikan fayyadh la...itu ini sume pasal dia dulu diberi keutamaan..

skrg dia da pandai duduk...lasak ya allah...anak lelaki kan...penat betul nak melayan..sume benda nak ditarik...nak suh baring xnak...tp kengkadang yana pun suke sakat dia..buat sore tinggi2 then nanti muke dia cebik2! haih indula anak...cepat2 la balik keje...tak sabo nak cium dia..


so kali nie menu fayyadh byk sayur hijau...bukan ape..senang sikit nak poopoo nanti...x lah dia susah nak meneran


Menu bubur + brokoli + ayam + sawi

beras segenggam 
1 pokok kecik brokoli
2-3 batang sawi
ayam sedikit 

Asal nak ajak makan je wat muke encem... 













nak makan bukak baju...kepanasan sebenarnyer dia nie... skrg kan musim panas 
*nampak nenen*


kasihan la anak...sume sudu makan dia tinggal dekat kampung

saya dah kenyang *ape masalh aku asyik amik gambo gegar je nieee*


horray dah pandai duduk!!!

Sunday, September 2, 2012

Menu Bubur + Carrot + Kentang + Ikan Bilis

kebanyakkan entry selepas adalah entry makanan fayyadh mengikut umur dia.. disebabkan yana dah start kasi solid food...maka ibu nie pun kene la rerajin masak kan utk anak dia biar membesar bagai johan! (bukan acaner tuh johan)

sebelum2 nie yana lebih byk kasi plain poridge yg blend je.... tak campur pape lagi ...then tgk poopoo dia oke...so tuh yg start campo ngan lain2 memandangkan fayyadh pun nak masuk 7bulan da minggu depan


Menu Bubur + Carrot + Kentang + Ikan Bilis

1 genggam beras
1/2 carrot - potong dadu
1/2 kentang - potong dadu
7ekor ikan bilis (buang tulang kecik2 n rendam dlm air suam tuk hilangkan garam)

kemudian masak bersama... 

dah masak blender la... 

siapppppppp

sempat snap dah nak habes je...lupooo nak snap awal...

citer pasal blender...yana x beli pun blender tuk makanan baby tuh...heheh yana beli blender biasa je...cume asingkan dr yg at blender2 lada ngan tuk makanan fayyadh 

ikan bilis nie manis sikit nak bandingkan dengan ayam...yana tgk fayyadh laju lagi makan kalo ade ikan bilis nie... 



fayyadh mmg suke makan then menyembur2 kuar...gerammmm 

okey...dah kenyang makan...ibu dah lap mulut ngan muke2 skali..

 

okey da kenyang!!! 


Tuesday, August 28, 2012

IBU JGN NAK OBSES SGT!

mood raya masih menebal dan aku pun masih belum lagi kemana rumah kawan tuk beraya..taun nie kerajinan utk beraya tinggi sebab saje nak melawat rumah kawan2 nak carik duit raya fayyadh byk2

 so pada sesape yg buat rumah terbuka tuk sila lah jgn segan silu yer jemput kami sekeluarga dtg kerumah..dan sediakan makanan yg enak2...juga pada mereka yg nak dtg rumah...tahun nie aku bukak rumah untuk tetamu dtg..huhuh tp maapla sebab umah kecik je...huhu..( sogan gitu ) 

kali nie aku terase nak berblog pasal 

IBU OBSES


tapi sebelum ape2 aku nak highlight kan disini aku takde merujuk kepada sesiapa individu..or kepada sesiapa pun yg aku kenali. penulisan ini adalah atas dasar pengalaman sendiri..

1. SUSU

aku rase pernh blog kan pasal susu... setiap ibu ade yg kasi anak fm ..ade yg kasi anak bf..itu terpulang..pilihan anda..mane yg tak dpt kasi bf..fm membantu...n jika anda boleh bf..itu BONUS!
jgn terlalu OBSES dan berfikir yg bukan2 pasal susu yg diberi pd anak2 mereka..ye..anak mereka bukan anak anda..so pada aku simple je..kalo pegangan kite mengatakan bf tuh lebih dr dari fm..maka sila lah hormat mereka yg fm anak mereka..korg tau ke ape masalah derang?? tak kan...so jgn menghukum sebelum menyelidiki sesuatu.. n jgn terlalu sombong dgn kurniaan yg ALLAH beri pada anda..kerana semua itu boleh ditarik bila2 masa.

nota yana : awal2 menimba ilmu pasal bf..aku juga seorang yg obses!! ye mengaku kn..opkos aku obses sebab aku laburkan duit yg byk tuk breastpump dan aksesorinyer..tp lepas fayyadh keluar..segala tanggapan aku meleset dan tak semudah ko ABC pam breast dan terus susu kuar bergelen2..kesabaran dan semangat yang kuat ko perlukan utk bf nie...aku pun pada awal nyer GIVE UP!! so tuk ibu2 yg kasi anak fm! saya phm perasaan anda! jgn risau! aku juga membesar ngan fm..aku sentap ngan satu ayat ibu ku masa pantang..masa susu tak kuar...dia suh beli fm..aku berkeras xnak...siap aku ckp xnaklah...susu lembu..anak kang jadi cam lembu...hahaha! skali ibu aku jawap.."habes dulu ko minum susu ayam ke lembu jugak...jadi lembu ke skrg?" huhuh...setiap kali teringat..berdesing telinga ku! 

so paham2 sendiri dan sedarla diri...
*bukan dlm HL, Dutch Lady tuh sume susu lembu ker??? hahahahahaha ;p*

 ------------------------------

2. SUMBAT MAKANAN

baby sekurang2 nyer boleh makan 6bln kalo ikut ape yg disarankan itu pun bermula dengan puree or menda2 yg lembut dahulu..kalo boleh garam dan gula jgn kasi...mungkin ada yg kasi anak dia awal..tambahan lagi kalo mak or nenek kite...kalo boleh seawal 2bulan dia dah nak kasi ...lapo la lapo la..tp sebaiknyer 6bulan la...time check up fayyadh 5bulan lebih ...nurse kk kate dah boleh bg makan sikit2...*maaf jika ade kenyataan yg silap,aku ibu biasa yg keje opis ngadap network dan software..bukan kesihatan mane2 maka bukan kepakaran aku* so aku pun bagi la sikit2...satu sudu kecik kfc tuh pada awalnyer...dan kiter juga digalakkan utk buat makanan homemade sendiri ...cam puree or bubur..or juice or ape sahaja...sebab dikatakan nestum dan biskut2 baby tuh byk gula tambahan...group HSFFYB dan SOLID FOOD FOR YOUR BABY byk membantu aku..sebab ibu2 kt dalam tuh sgt rajin!mcm2 derang masak tuk anak derang...huhuhu..so cam ibu malas cam aku yg hari2 kalo boleh bubur plain aje nie pun ikut jadi rajin! so korg2 leh la join group tuh tuk belajar ape2 solid food yg sesuai tuk baby mengikut umur..

note yana : raya baru berlalu...sedara mara byk dtg rumah..tambahan tahun nie ade fayyadh..rajin ler makcik2 or nenek sedara fayyadh dok pegang dia.. ade sekali tuh aku tgk disumbatnyer sikit kuih...katenyer kesian la tgk baby cam lapo tgk org makan...sekali kasi..aku meroyan...2kali kasi makin meroyan...kali ke3...aku tetibe cam jadi chill...apesal aku smp jadi OBSES camnie..huhu..kuantiti yg masuk pun sgt sedikit...bukannyer kalo tat nenas tuh...sebiji masuk terus dlm mulut..sikit sgt pun...so rase nyer takyah la nak memarah sgt kt sedara mara...huhuh..pandangan org mungkin berbeza dgn aku tuk part kasi makan nie ngan org lain...tp pandangan aku...relax la...derang pun syg anak kite..xkan la mereka tuh jahat sgt smp nak kasi penuh mulut..ngan gigi pun takde takkan nak disumbatnyer batang buruk ke mulut baby...akai ade ke org yg camtuh..so ibu2..raya dah nak habes...so insyallah bykkan bersabar pada mereka yg rajin menyumbat ke mulut baby...dan kita pun..kalo dah pegang baby org..jgn la memandai2 nak sumbat pape..biarlah mak dia yg kasi makan..anak dia kan...huhuhu...


-----------------

3. TAK KASI ANAK KT SAPE-SAPE

ade kes camni jugak..ade setengah ibu mmg tak kasi anak diaorg kepada org lain sebab takut dijangkiti kuman...aku memula tau pun aku risau gak...ngan selsema la...ngn batuk la...ish mmg aku tak kasi si fayyadh kt sape2...tapi kan bagi aku (nota yana) cam aku fayyadh adalah cucu sulong dlm family aku juga family hasben..so derang mmg NAK sgt pegang fayyadh malah skrg kalo call pun...fayyadh buat ape...mak pak dah x tanyer dah.... sedihnyerrr ...so kalo aku tak kasi,,,mesti la derang pandang daring je kt aku..huhuhuhuuh...kalo nak tau (ini fakta yer) ibu bapa kiter lebih cair ngan cucu mereka dari anak sendiri ( time anak nak garang aje)...so bagi aku...xperla kuman pun elok untuk pembesaran baby...so makin kuat antibodi dia...antibodi mula berlawan ngan kuman2 jahat itu...(cam iklan yakult tuh) ...mereka sayangkan anak kite...so jgn la risau sgt..lgpun kan kiter dpt REHAT! heheeheh...aku suke balik kampungggg ...leh dating2 ngan hasben...kihkih n leh la rehat n tido ngan cukup sekejap... 


oklah setakat tuh jela aku tulis kali nie...tp setiap ape yg aku tulis adalah pengalaman sendiri yg mengajar aku yer...bukan untuk mengata sesiapa...aku menulis berdasarkan ape yg jadi ngan anak aku...mungkin anak anda lain cerita dan situasinyer!!! 

kali nie xde gambo...uhhuhu...rajin menaip ajess..





Monday, August 27, 2012

6bulan yang sgt sekejap

maka genap la fayyadh 6bulan skrg nie.. semua nya berlalu sgt pantas...tak terkejar kalo diikutkan... 6bulan juga alhamdulilah aku berjaya menyusukan fayyadh secara PENUH..EKSCLUSIVE BREASTFEEDING yg mmg aku idamkan seawal mengandungkan dia.. skrg fayyadh dah start makan solid food...hari2 supermak nie akan masakkan bubur + carrot + kentang kt dia...kdg2 aku tukar menu ke puree buah epal dan avacado..ade gak buat puree kurma.. n aku jugak bekalkan 1botol juice buah kt dia... name pun anak yg baru nak kenal makanan mane dia nak makan sgt...sikit2 la.. huhuh..n skrg susu seakan mengerti yg sudah 6bulan dia berkerja keras...so kuar pun sikit2 je.. mungkin kalo kuar sgt sikit terpakse topup fm..x perlah fayyadh dah nak masuk 7bulan..aku angga fm tuh pun salah satu sumber makanan tuk dia.. tak senang nak besarkan anak lagi2 la ibu bapa yg baru ade anak sorg..byk ilmu kene gali dan timba..tp ape yg penting..fayyadh la menjadi SUBJEK tuk aku belajar satu persatu. Membesarkan anak nie menuntut pengorbanan dan kesabaran yang tinggi kadang kala aku rindukan masa waktu anak dara dulu..heheeh RELAX..tp sebenarnya inilah kehidupan... duduk bersorangan ..aku tersenyum sendiri..kalo dulu aku kagum ngan ibu yg mampu buat segalanya seorang diri..tanpa mengeluh or rasa penat..kini aku pun BOLEH!! hebat kan!hahaha..*tp kadang2 mengeluh jugak* skrg aku dah ade kawan,bf,kekasih hati..yg aku tau kasih sayang ini akan kekal buat setahun dua tp selamanyaaa! malah inilah bekalan yg aku ada untuk kehidupan akan datang. 6 bulan berlalu pantas...dr baring...meniarap kini merangkak...n kini gigi comel dah mula kuar dari gusi bawah dia.. fayyadh dah jadi anak yang aktif..ade kalanya aku smp menangis sebab penat sgt nak layan dia main..tp dr anak pasif baik anak aktif...kihkihkih... dah pandai tgk kalo ade baby gurl lalu sebelah...amboi2!!! dan raya kali nie lagi bermakna dengan kehadiran fayyadh ..selain keluarga kami makin meriah! aku jugak jadi tukang kutip duit raya fayyadh... *tuk masa depan dia...bukan mak dia ;p*

Thursday, July 5, 2012

Bila anak mula mengigit..

fayyadh dah nak masuk 5bulan dah..

sekejapnyer masa berlalu dan yana akui melalui perjalanan hidup dengan melihat perkembangan anak dari hari ke hari adalah satu yg paling manis...

dari anak yg cume pandai tidur..

dia dah mula bergerak ..

dah mula kenal tangan dia

dah mula menjerit kalo tinggal sorang

dah mula mengiring ke kiri dan ke kanan

dah mula "mengoceh" tak renti2

dan paling best.... dah mula senyum bile tgk muke kiter

*entry mata jurai-jurai*

yang penting skali....

DIA DAH PANDAI GIGIT NIPPLE!

Dulu,

tgk mak kiter kene gigit ngan adik...

kite GELAK

tapi sekarang...

SAKIT TAU!!

dah gigit dia gelak2 plak!

haih...tak jadi marah!

hai laa anak!

ibu sayang fayyadh!


;)


Wednesday, July 4, 2012

Barangan Penjagaan Herba Selepas Bersalin

lame tak menulis..

kali nie yana nak share barangan penjagaan selepas bersalin yang masih digunakan walaupun selepas waktu berpantang

yana masih teruskan usaha mendapatkan berat badan balik...naik 25kg kot masa preggy ritu... last timbang 87kg...terjojol weh biji mata tgk mesin penimbang...haha...tp x pe...demi anak..(eceh! anak kuar kecik je kot...penuh lemak ler sebenarnyer kah kah kah)

last month yana timbang (15hb jun) berat yana dlm 77kg ..hahaha...gile lah! 10kg...tp serammm kot tgk angka...hasben dok kutuk pangil yana DOUBLE SEVEN (nasib suami kalo tak dah makan kaki.. ;p)

so skrg yana tak leh nak control sgt makan..sebab masih menyusu kan fayyadh sepenuhnyer... so nasib baik la yana ade beli sauna yg boleh gune kat rumah (ini kes nak kurus before kawen ritu la).tp rupenyer sgt membantu...sauna dlm erti kater lain bertanggas mmg elok tuk org lepas bersalin...terase reshaping la..hahahaha dlm sauna tuh yana ade msukkan herba.yerlah nak buat sendiri mmg tak lah..haha..mmg sehari suntuk la dok mengerjakan bendaalah tuh

okey meh yana share... tuk sesape yg nak beli terutama nye pada m2b,mommy2 pas deliver or sesape je...nanti yana kasi details yana yer tuk korg order...tp best sebab barang2 semua berasaskan herba! ;)

yang yana suke sebab SEMUA BERASASKAN HERBA dan AFFORDABLE!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FULL SET SET PENJAGAAN HERBA

1 Unit Herbal Infusion RM35,
1 Unit Herbal Mix Bath RM35,
1 Unit Herbal Scrub/masker RM40,
1 Set Herbal Tungku size L & S RM50 &
1 Unit Bengkung RM39.90
Total PACKAGE = RM199.90 



kalo nak beli setiap satu ASING-ASING pun boleh

;)


------------------------------------------------------------------------------



RM35.00 sahaja!

Mengapa Setiap Wanita Memerlukan Mandian Herbal Mix Bath
Kerana Kebaikan dan keunikan yang ada didalam setiap Uncang herba diantara Khasiat Mandian herba:
◙ Membuang angin dan toksin dalam badan, mengeluarkan peluh dan membuka liang roma secara tidak langsung badan akan terasa lebih ringan dan pernafasan lebih lancar.
◙ Mewangikan dan Menyegarkan badan disamping mengembalikan tenaga
◙ Memecahkan Lemak
◙ Mengatasi Masalah Keputihan
◙ Meneggangkan Otot-Otot dalaman vagina (Bertangas)
◙ Merapatkan kembali ruang Rahim
◙ Mencegah bakteria dan kulat
◙ Menghindari Sakit-Sakit Sendi
◙ Memberi Tenaga seawal pagi

Cara-Cara penggunaan mandian
◙ Rendam 1 uncang herba kedalam air panas atau direbus mengikut sukatan dalam baldi
◙Biarkan selama 10-15 minit
◙Tambahkan air hingga menjadi suam mengikut keselesaan kulit anda
◙Mandi daripada bahagian kaki hingga dahulu hingga ke kepala, bilas dengan air biasa jika perlu.
◙Satu Uncang boleh digunakan untuk 2 Kali Mandian.

nota yana : cam yana,masukkan herba nie dlm sauna.. ;)

*ini paling best* 

--------------------------------------------------------


RM65.00 sahaja

Tungku size L dan S
untuk anak dan ibu 


-----------------------------------------------------





RM40.00 sahaja


Bahan-Bahan: Kulit Kayu Manis, Lada hitam, Kunyit, Susu Tepung, Halia, Madu Hutan, Jintan

Khasiat Lulur Herba
◙ Menutup pori-pori kulit selepas proses melulur,
◙ Menegangkan kulit
◙ Memanaskan badan untuk kelancaran darah
◙ Sebagai Masker untuk menegangkan Wajah Dan Payudara
◙ Bedak Hangat untuk wanita bersalin
◙ Menghindarkan Jerawat pada badan dan wajah
◙ Tangas untuk wanita bersalin
Cara-Cara Pengunaan Lulur Herba
Untuk mengunakan sebagai Masker
◙ Pecahkan Kuning Telur, campur bersama Masker
◙ Sapu di sekeliling Wajah dan payudara

Untuk mengunakan sebagai Tangas
◙ Masker dicampurkan dengan Air Panas Mendidih atau
◙ Rebusan air sesenduk nasi dan diwapkan pada Vigina
◙ Gunakan selimut untuk menutupi keseluruhan Tubuh

Untuk mengunakan sebagai Param
◙ Campurkan Masker secukupnya dengan air panas
◙ Sapu nipis seluruh badan
◙ Lebihkan sapuan dibahagian perut untuk bengkong bagi mengempiskan perut selepas bersalin.


nota yana : leh la kite gosok kt kulit ;) bau herba yg best


-----------------------------------------------------------------------------


RM35.00 sahaja 

Mengapa Setiap Wanita Memerlukan Herbal Infusion
Kerana Kebaikan dan keunikan yang ada didalam setiap Uncang diantara Khasiat-Khasiat nya:
◙ Membuang angin dan toksin dalam badan, disamping mengeluarkan peluh .
◙ Memecahkan Lemak
◙ Mengatasi Masalah Keputihan
◙ Menghindari Sakit-Sakit Sendi
◙ Merapatkan kembali ruang Rahim
◙ Memberi Tenaga dan Melancarkan Perjalanan Darah

Cara-Cara penggunaan minuman Herbal Infusion
◙ Rendam 1 sachet herba infusion kedalam air panas Segelas atau secawan
◙Biarkan selama 1- 5 minit, mengeluarkan warna Herba Kehijaun muda
◙Simpan sachet didalam peti sejuk untuk digunakan kembali
◙Satu Sachet boleh digunakan untuk sehingga 1000 ml air

nota yana : buang angin itu mmg PERLU!
legaaaaaaa jadinyer


-------------------------------------------------------------------------------------------


 RM39.90

Barut/Bengkung Ibu

Barut/Bengkung untuk ibu menggunakan kain khusus iaitu kain Belacu
Kain Belacu memberi khasiat terhadap ibu semasa berpantang kerana keupayaannya menyerap herba dan peluh. Memberi keselesaan, menyejukkan dan mudah di pakai tanpa memerlukan bantuan orang lain. Selain daripada itu telah di tambah baik mutunya dengan ikatan yang kemas dan bersaiz lebar 27 inchi panjang untuk pemakaian yang lebih memuaskan.
Kelebihan memakai bengkung tradisional secara berterusan semasa berpantang
Mengelakkan badan masuk angin semasa berpantang
Membetulkan kedudukan peranakan dari tempat asal.
Meramping dan mengempiskan perut
Membentuk potongan badan dan punggung

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 HARGA DI ATAS TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN POS

so pada sesiapa yang berminat dan nak order:

email : lyanamk_boutique@yahoo.com
no phone / sms / whatsapp / vibber : 0176894200
bbm : 234a1087


;)

Tuesday, June 5, 2012

Fayyadh dah ade kenderaan!

anak nie kalo lelame dukung...makin mengeletar tgn..hhehe sekali isnin lepas gi shopping ngan ibu yana...dia dok tgk kitaorg susah gaknyer dukung fayyadh...trus ibu kater nak belikan stroller utk fayyadh...wah! yana okey je..kihkihkih tp mmg ibu kater dia nak belikan stroller pun utk fayyadh sebab dr awal dia tak tau nak kasi ape..nak kasi baju..yana dok membeli je kejenyer..pastuh MIL yana pun rajin kasi fayyadh baju :)

tp tulah...rezeki anak org kater...tak disangka2 dpt aje...ringan sikit mak pak dia..heheh nenek2 rerajin la membantu ;p

kitaorg bergegas ke jusco setiawangsa... yana mmg teringin pun SCR9...so tgk2 price da drop jadi rm499
so ape lagi..kasi rembat la...tp yana suke gi jusco sebab ade BABY ROOM...selesa...nak breastfeed pun senang..

mule menjadi baby michellin

suke tgk tgn dia! heheh


skrg busy skit...ngan keje...ngan anak...ngan bisnes... emm kadang2 rase tak cukup tgn ..tp ku gagahi jua..
alhamdulilah...label baju dah siap!! hip hip horray!!

skrg dalam proses untuk membuat baju yg sesuai dgn breastfeeding..

doakan yer kengkawan!


Friday, June 1, 2012


masa skrg sgt padat
bykkan dilebihkan utk anak


fayyadh da 3bulan lebih
5.5kg! ;)


anak makin lama makin membesa
makin byk akal dia 


klik sini untuk skirt kegemaran anda!


Sunday, May 13, 2012

mini Superman! 3bulan punyer citer!

Semalam Genap Fayyadh Ridha ku 3bulan!

Hamboi cepatnyer masa berjalan!

Tak sedo! or aku yg terlalu sibuk tunggu gaji tiap2 ujung bulan smp tak perasan! opsss

HAHAHAHAH

akal fayyadh dah makin tambah!

Perasaan nak mengiring semakin kuat!

Tapi give up cepat! (ikut perangai bapak kot!..hahaha xnak ngaku plak ibu dia nie!)

N sehingga skrg aku br perasan...rupenyer di sebalik MINI SUPERMAN....ade SUPERWOMAN yg boleh bangun kul 4pagi tuk pam...n then buat keje laju2 (cam supermak tuh!) b4 kul 6pagi tuk siap2 g keje...siapkan anak...siapkan hasben...pastuh terlupe tido2 yg lama (anak dara kaki membute dulu nie) ..sebab skrg kejap2 kene bgn susu kan anak! oh...hebat rupenyer aku! kihkihkih...

Well aku rase ini natural la...once kiter dah tukar title...mestilah ade tanggungjawap... yg mane kiter sendiri tak sangka kot kiter mampu menggalasnyer...

Dulu masa anak dara, aku pikir mampu ke aku bangun tgh2 malam kalo anak nanges!

SEKARANG MAMPU JE!

Dulu masa anak dara, aku pikir mampu ke aku nak melahirkan anak ..

SEKARANG MAMPU JE!

Dulu masa anak dara,aku pikir mampu ke nak jage anak nak jage laki..

SEKARANG MAMPU JE!

..................................................ke aku terlalu byk pikir masa dulu HAAHAHAAH!





baju beli kt expo...comel kan! rm25 ajess


cobaan mengiring ...oit seksi npk spender

stok pampers...borong kt expo! kihkihkih
babylove tuh free!

kawan baru..name JOJO
kemain abah jadi POMPOM BOY!
kihkihkih

Friday, May 11, 2012

Expo Baby

quick update...biar gambar bercerita!!! tatata ;)