Pages

Monday, March 26, 2012

detik-detik cemas...

sambungan dari cite lepas....

sebelum kelahiran..



BIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!

hasben time tuh nasib baik tak tido lg...dia ngah main game masa tuh....dia terus gi kt aku...ngan muke neves dia...dia ckp aku tak pernah panggil dia camtuh...mesti ade pape..then bile aku tunjuk air yg kuar makin byk tuh..dia trus suh siap...aku tepon ibu kt kampung tuk tanyer kenape air keluar..thank god..ibu tak tido lg time tuh..ibu kater "ko kembar air tu...ko dah nak bersalin tuh nana"..hah! nak bersalin...cuak...cemas...gelisah...sume ade...AKU NAK BERSALINNNNN!... then aku kire...dah 37minggu lebih nie...so lepas tuh aku trus amik sume brg2 yg dah siap kemas...nasib baik beg baby dah siap...cume brg2 aku je ade yg blum setel..so sempat la gak kemas2 sikit barang nak bawak gi sepital...sambil2 tuh air ketuban masih kuar dan kuar...even aku dah pakai pad pun masih gak keluar...smp sebelum nak g sepital tuh kene tukar beberapa kali sebab bocor...*nevesss tak? heheh*

hasben kater...jgn kelam kabut...buat relax je...tp sebenarnyer dia lg kelam kabut..hehehee...aku cume menenangkan diri n rase tak caye..oitt nak bersalin oittt..hahah~ sume brg2 hasben bawak sorg...cian ler plak aku tgk...penuh beg kiri kanan dia..tu la dah suh letak kt kete awal2 xnak...hehheeh *sape tau baby nak kuar awal kan*..then dlm kete kitaorg sempat diskas..nak g klinik dulu ker nak straight g sepital...

so keputusan dicapai..kitaorg g klinik dulu...smp kt klinik...doc mmg tak leh buat pape..sebab air ketuban aku dah pecah kan...ini bukan demam ke..batuk ker...so doc klinik cadangkan kitaorg g sepital trus...masa tuh rasenyer kalo tak g klinik pun tak per.. tp okey gak... doc tuh byk bg advise kt kitaorg..ape yg kitaorg boleh buat kt sepital nanti...dia citer itu dan ini * walopon mmg time tuh adalah masa yg paling tak sesuai pun nak dengo org bercerita hehehe...dan time doc tuh ckp mcm2...aku terus dan terus kebasahan..eceh...dramatik sikit...*

aku pakai jubah hitam masa tuh...dengan selipar jepun kaler biru hasben ku yg ade biji2 kt bahagian selipar tuh...jubah aku dah lencun sungguh2...cam meredah banjir tuh...then selipar tuh plak bile kene air kuar bunyik la plak.."ciut...ciut...ciut" adeh....sgt annoying kot bunyik tuh..dah masa kt sepital semua org tgk...nape la minah ni ngan basah2 nie...aku wat dek je...muke wat selamber je...kot ade berbunyi aku kasi air ketuban nie kang...hahaha...

so kami tiba di HOSPITAL SUNGAI BULOH...itu adalah sepital paling dekat ngan rumah...10minit je...nasib baik kan! so xde lah gelabah sgt..time tuh aku tgk dah kul 4.30...gi kt kecemasan..dia kater trus gi kt kecemasan bersalin...bunyik nyer pun dah seriau...then daftar..time daftar...yg diperlukan cume ic ngan buku merah je ...so pastikan itu jgn ketinggalan...PENTING OKEY!.. pegawai pendaftaran tuh aku tgk buat keje lmbttt je...adekah sebab kul 4.30 pagi adalah masa tido yg sesuai ...maka dia buat keje lelambat...pun aku tak tau...aku tgk air makin byk....makin basah trukkk... uhhuhu...masa tuh aku tak rase pape..sebab tak sakit pun...mmg langsung tak sakit so jalan pun relax2 je...pas daftar dia suh masuk dlm...masa tuh ramai gile org2 yg sakit2 n ade mcm2 tanda nak bersalin nie...


mcm2 muke mereka2 dlm dewan bersalin (area luar) ngan muke sakit..ngan muke ngantok ...ngan muke xde perasaan..mcm2 la...yg penting yg kebasahan time tuh cume aku sorg...pastuh dia suh tukar baju n pakai pad yg derang sdiakan...then wat ctg...pastu dia suh tunggu luar sementara tunggu doc...then doc pertama panggil...dia kater nak check bukaan...pastuh dlm paler otak aku laju gile...SELUK???? takutttt....tp disebabkan doc nie perempuan yg lemah lembut...aku tak rase sakit pun...cume rase tak selesa la... then dia suh tunggu lagi...kul zpagi plak ade doc lain...kali nie india perempuan..mak aihhh ganas gile buat ve....haih...dah la aku nie leaking ngan air ketuban,...tiap2 kali kene seluk mesti kebasahan...then dia kater kene masuk wad nie...tak leh balik sebab ketuban dah pecah....

ketuban adalah satu lapisan tuk protect baby dr anasir luar...so kalo ketuban dan pecah maka baby takde protection..dengo tuh..alamak...risau nyer.... then b4 aku kene anto ke wad..aku sempat borak2 ngan yg lelain...ade yg dah sakit sgt..tp bukaan xde...dia kater minum air selusuh awal...then baru aku teringat...eh aku tak sempat la nak berselusuh bagai niee... hehehe...kirenyer mmg tak prepare pape pun nie...

lepas tuh aku sms hasben ...ckp yg aku kene masuk wad...so suh dia tunggu trus kt wad...time kt wad aku duduk di tmpt wad menunggu...maksudnyer semua kt ctu tunggu tuk bersalin...ade yg mengerang kesakitan...ade yg dok wad dah 2-3hari tak bersalin2...ade yg da kuar masuk wad menunggu balik...time kat wad menunggu...ade 6org...so silih berganti..janji ade yg dah trun ke labour room je trus ade org ganti tmpt tuh..cm goreng pisang panas...

ape yg aku tak suke dok lelama kt sepital ni adalah SELUK!...huhu ade yg doc buat okey...ade yg sakit...adeh....tp tiap kali kene seluk n aku ckp sakit...doc akan kater "kami tlg bukak jalan nie.." so ape nak buat...berserah jelah kan...n kt sane aku kene makan pil antobiotik...tuk bg protection kt baby...sakit?? tak de rase sakit...cume tak selesa je sebab leaking ..aku sempat berfacebooking,buat mcm2 la...tido ngan lena...makan ngan berselera...

kirenyer hari ahad ku...dihabiskan dok kt wad...memula nyer doc kate nak masuk ubat induce..tp seharian ku tunggu takde gak...family in law aku sempat dtg masa aku kt wad tuh...time tuh tak bersalin lagi la..so xde la baby lg...derang juz jumpe aku n doakan semuanya selamat...ibu ku pulak lepas tau pasal aku dah dok wad..dia trus gerak dr jhr...

hasben??
dia la manusia
paling sibuk
paling tak cukup rehat
paling risau
paling tak selera makan
paling tak tido lena

kasihan suami ku masa tuh

yana mmg tak sakit pun masa kt sepital tuh..
tp hasben yg muntah2,buang air kecik n beso tak renti2

heheee ;)

adil kan?

sebab esok turn yana plak nk berjuang!!!


okey nanti sambung lg time kt labour room ye!

10 comments:

Gadis said...

nk smbgn lgi...hihihi

('',)pzAEdy~ said...

hahaha.igtkan ni last entry. adoiii nebes la.

Nadya Zahid said...

seram nye bace cite yana..nad mmg takut dgr cite psl labour nih...

Lyana MK said...

gadis : yup pasni akan mengarang sambungan nyer...

Lyana MK said...

pzaedy : heheeh kasi nafas sikit membaca...hehe

Lyana MK said...

nadya : heheeh yana nyer tak seseram mane..

yUmIe said...

ala kne tgu lg ke??hihi..ahh i miss that moment:(

Lyana MK said...

yumie : rasenyer terlalu byk nak diceritakan...rindukan time tuh..tp...teringat sakitnyer contraction..alamakkkk hehhe

Lara Shamsyul said...

alaa..again.....:(

aTy _faRed~ said...

macamane aty ley tertinggal cerite ni nih...adeeeyy...saspen...:)