Pages

Wednesday, April 11, 2012

Kembangnyer si akar fatimah..

lum ade mood nak tulis pasal breastfeed nyer entry...sebab ade gambo2 tak kumpul lg...

so skrg yana nak citer pasal AKAR FATIMAH yg dihadiahkan dr Vee..yana teringat ade akar nie masa kt sepital la..huhuh mmg terlupe sesgt la pasal akar nie..then masa kt wad yana pesan kt hasben suh rendam kt umah nanti

buat pengetahuan sume...yana tak sempat berselusuh sume nie...huhhu...tak dan! cume yana amalkan minum air zam-zam dari awal mengandung smp la berada di labour room..(pada sape dah bace kisah kt labour room mesti tau ape yana dah buat ngan air zam-zam tuh heehe)

so byk kali yana remind hasben tuk rendam akar tuh...bukan ape terase ralat kalo tak gune...yerlah ...org dah kasi kan... tp kiter tak gune plak ...

so time hasben start rendam dlm area kul 8mlm camtuh...masa tuh tak kembang la...then kul 3pagi dia tgk tak kembang jugak...esok pagi nyer dia tgk dah kembang gile...

dia cpt2 bbm yana kasitau akar dah kembang..hahah yana dah neves....aku nak bersalin dah ker.....


dug dap dug dapp...

ini la hasilnye akar yg kembang semangkuk tuh


gile kembang kan!


kembangg ko!

ape kaitannyer ngan proses kelahiran tidak mampu yana jawap

ini rahsia ALLAH swt

;)


esok fayyadh genap 2bulan!!! sekejap je ..

rasenyer baru semalam meneran!

haahahahaha







sebelum bersalin

gemok ko!








skrg!!


hahaha


tau tak kurus sgt...br ilang 15kg u oll


hehehe

fayyadh dah pandai respond bile org agah!

indahnyer dunia ibu!

tak nak gi kejeeeeeee
*nanges tepi lemari*

6 comments:

Damiya Ahmad said...

kembang semangkuk lain kan???

zurayusoff said...

hai salam kenal
tgk benda2 mcm ni teringat pulak..
org lain sumer ade air selusuh
akak pun ada
tp air selusuh akak kann.....
air tin nenas(sedap woo)
asyik minum air tu je hari2 sampai la beranak
kawan opis pun pening pale tgk akak hahaha

Nadya Zahid said...

yanaaaaaaaaaaaa...cepatnye kurus..share la tips beb...

aTy _faRed~ said...

waaahhh..memang betul2 kembang...saye nyer kembang gak..tp tak kembang macam tu..huhu

Wawa Yusoff said...

yihaaaa....!!! cun sangat yanaa..!!!

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..