Pages

Monday, April 16, 2012

Pentingkah breastpump yang bersesuaian & bagus?

Lame tak menulis..mood lari lintang pukang

tajuk entry kali nie aku amik "Pentingkah breastpump yang bagus?" sebelum masuk entry pasal breastfeeding kerana..bagi aku adenyer breastpump yang BERSESUAIAN dan bagus adalah faktor terpenting.

Kenapa aku highlightkan BERSESUAIAN nak dibandingkan ngan perkataan bagus dari statement kt atas..kerana.. kalo kiter ade breastpump n kiter rse benda tuh tak sesuai ngan kiter..maka itu akan mendtgkan rasa tak selesa..juga stress..

cam aku..aku laburkan wang yang ada dengan membeli Medela Freestyle..bukan kerana gaya mutu keunggulan..tetapi fs adalah satu breastpump yg sesuai & baik..mungkin ada yg tak setuju ngan statement aku.. "ala..aku pakai yg murah je...okey je..".."aku xde pun pam2 nie..picit gune tgn je"...tunggu! sebab tuh aku katekan ...yang BERSESUAIAN..aku rase fs sesuai ngan aku...dan ade jugak org yg tak serasi ngan fs..

sebab musabab kenapa aku pilih FS :

- aku jenis tak sabar...aku tak sabar nak picit2 breast nie tuk kasi susu kuar..
Maka disebabkan aku tau sifat penyabar aku yg menipis nie..akan menjadikan diri aku stress sekaligus effect pada production susu

- aku tak reti nak stimulate susu aku tuk kuar.. kalo fs leh stimulate 2minit je..mungkin aku memerlukan satu jam tuk stimulate diri sendiri..(memandangkan otak byk pikir mcm2..mmg tak terstimulate la jawap nyer

- aku suke pam sambil TIDO! so paham2 la kenapa fs membantu..huhuh...kalo pakai manual..camno nak tido??

- aku terpengaruh ngan org lain ..hahaha...org pakai fs aku pun sibuk nak pakai jugak... (skrg org dok citer pakai manual avent dpt byk..aku pun mule nak usyar2 jugak..haha..jgn beli sudah)

- aku suke pam dan jalan2..freestyle maa...so pilih ajes style2 yg canggih2 n leh ditukar setiap hari..heheeh...

- aku suke moto dia yg bulat...cam gemok comel gitu hehe

- aku suke suction dia yg lembut...dulu kengkonon aku pakai level 6..nak mood sentimental la kononnyer..skrg xde makne ...level 9 trus..hahaah malas nak sentimentel2 nie! ( awal2 terase nak tercabut nipple pakai level 9...awww ganas tau fs nie ;p)


LALUAN BERHALANG MASA AKU NAK DPTKN MEDELA FS NIE :

- 1st halangan adelah HASBEN aku...dia pertikaikan kenapa aku tak pakai yg murah n perlu beli yg mahal...kalo murah..rosak leh beli byk kali ngan nilai satu fs tuh...bertekak jugak! aku sempat masam2 muke n tarik muke jugek!hahah berdosa aku..mcm2 fakta aku kuarkan...n dia tepis ngan mcm2 alasan jugak (dlm hati...breast dia ke nak kene pam nanti hahaa...) tp akhirnyer...dia belikan! kihkihkih... sonang aje modal... aku tanyer dia..kenapa beli ray ban ori...tak beli kt uptown je...kalo rosak boleh beli byk..siap leh main patah2 kan tanpe sebab lagi..murahlah katerkan ..dia pandai jawap..tak best...so ????????? hehehe


- family ..aku tak menyalahkan famili..contoh ibu n nenek aku..sebab mereka dah didedahkan ngan fm..kalo dulu ade kene bengkak susu..smp demam jadinyer..pastuh dah perah buang..itu situasi mereka semasa dulu ...maka tak salah kalo kiter MENUNJUKKAN kepada mereka situasi skrg dimana susu boleh disimpan boleh di panaskan semula..

- kawan2 yg tak support bf..mereka akan kater...membazir oit beli breastpump memahal...buang duit..tunggu susu ade..tapi aku nie kurang terpengaruh ngan rakan sebaya (itu pasal masa sekolah kurang kene kaunseling kah kah kah ) ..maka aku pekakkan telinge.. bulatkan hati..abaikan kate2 mereka...


pernah dengar kater pepatah :

"bukan senang nak senang"

jgn anggap ibu2 yg menyusukan anak sepenuhnyer ini,
mereka SENANG...
setiap sesuatu ada cabaran nya sendiri..


tp aku pelik..kenapa skrg kalo ibu kasi fm kt anak..di pandang serong?
dikatakan ibu malas la
ibu tak berusaha la
ibu mengada2 la
ibu tak positif la...

bagi aku senang je..

ibu tuh nak susukan sape?
anak dia ke anak ko?
so itu pilihan dia..
maka respek la...
setiap ibu nak yg terbaik utk anak mereka
dan mereka ada alasan sendiri..
kite mungkin tahu secara luaran..

tp kadang2 yg aku myampah tuh..
bukan main kuar fakta or ape..
check2
sendiri yg kater ..dulu pun membesa ngan fm je..

pastu yg kasi fm plak
ade jugak tak puas hatinya ngan mengata org yg fully bf

ibu tak mampu beli susu la
ibu jimat sgt duit la
ibu kedekut la
ibu buat anak jadi manje n mengada2 la

hoit!!
susu ibu tuk anak itu HAK anak okey!
susu ibu terbaik dari susu lain
so kenapa kiter tak boleh kasi sesuatu yg terbaik tuk anak kiter?
ko beli susu yg mahal..tp kalo setiap kali anak nak minum ko komplen,ko merungut..
so jadi ape tuh? ikhlas ke??

sudah2 la...

setiap ibu bapa ada cara tersendiri membesarkan anak2
pandang diri kita
cari kelemahan diri
bukan mencari ruang tuk membangga diri

hormati keputusan org
jika keputusan itu bukan sependapat ngan kita.. maka diam saja tanda hormat..
jika keputusan itu sependapat.. berikan kata2 semangat ;)


akhir kata

meh beli INNER NECK kat boutique aku!

promo RM20 ajes!
rege asal RM25 okey!

kaler faveret semua : HITAM
(lawak kawan aku penjual tudung : perempuan nie suke tudung yg kaler2 itam..abg itam xnak plak ahahaha )

click link atau gambar di bawah!


http://lyanamkboutique.blogspot.com



8 comments:

Syima Syaz said...

for me,yg bg fm tu yg malas kot.haha tp apa2 pun.respect each other...masing2 ada sebab.jgn kata2 fm mcm tu,bf mcm tu..kan...

juneHalim said...

as for me, fm ke SI ke semua nk bg yg tbaik utk ank dia. xd mak xsyg ank.

~ NANA ~ said...

suka entry ni! manusia ni berbeza kn yana? so respect each other & jgn suka condemn org lain

Lara Shamsyul said...

suke entri ni......yup...mcm kite pn,ikut rezeki masing2..klu dpt bf,maka bf la.klu x,fm la.y penting,anak tu dijaga sbg amanah Allah dgn sebaiknya....ibu bapa mn y xmahu y tbaik utk anak dia kan....

Ada y smpai nk bgaduh ngn mak n nenek psl bbeza pndapat...tp mmg xleh slhkan dorg sbb cara pdidikan dorg dlu len dr kite y hari ni.dlu kesedaran n cara pgurusan susu ibu len di ajar oleh nurse2 n doktor2....so ptut kene terangkn elok2 kt dorg....

:)

Mommy_Cha said...

i dah campor-campor due to big size baby..hahahahhah! tapi for most of the time suka bf baby lah...tu pon semua yang EBM sebab my baby tak suke DF. hehehe! bagi fm pon sebab terpaksa bukan malas okeh! dah jadi ibu mana leh malas2 kan? ye tak?

Nadya Zahid said...

Memule i nak bli pon my hubby tkejut coz mahal beno medela fs...tp i explain kat die..niat i mmg nak fully breast feed my babies..harap2 diperkenankan n dipermudahkan..harap2 i ade byk susu...
i rase ibu2 yg dpt fully bf tu beruntung..bukan sume org bleh sabar + tahan untuk bf tau...
keep it up yana..chaiyokkkk

mama nadzmy said...

saya sangat respek dan juga ada perasaan cemburu pada ibu yang bf kan anaknya.....!!! sebab saya hanya sempat bf kan anak saya seminggu je...lepas tu baby sendiri xnak....baik guna manual (hisap di nenen) mahupun guna pam dan letak dekat botol...
*terasa ingin beranak sekali lagi dan bf kan anak sampai 6 bulan dan seterusnya....* ;(

Noorly A Puad said...

Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/