Pages

Tuesday, August 28, 2012

IBU JGN NAK OBSES SGT!

mood raya masih menebal dan aku pun masih belum lagi kemana rumah kawan tuk beraya..taun nie kerajinan utk beraya tinggi sebab saje nak melawat rumah kawan2 nak carik duit raya fayyadh byk2

 so pada sesape yg buat rumah terbuka tuk sila lah jgn segan silu yer jemput kami sekeluarga dtg kerumah..dan sediakan makanan yg enak2...juga pada mereka yg nak dtg rumah...tahun nie aku bukak rumah untuk tetamu dtg..huhuh tp maapla sebab umah kecik je...huhu..( sogan gitu ) 

kali nie aku terase nak berblog pasal 

IBU OBSES


tapi sebelum ape2 aku nak highlight kan disini aku takde merujuk kepada sesiapa individu..or kepada sesiapa pun yg aku kenali. penulisan ini adalah atas dasar pengalaman sendiri..

1. SUSU

aku rase pernh blog kan pasal susu... setiap ibu ade yg kasi anak fm ..ade yg kasi anak bf..itu terpulang..pilihan anda..mane yg tak dpt kasi bf..fm membantu...n jika anda boleh bf..itu BONUS!
jgn terlalu OBSES dan berfikir yg bukan2 pasal susu yg diberi pd anak2 mereka..ye..anak mereka bukan anak anda..so pada aku simple je..kalo pegangan kite mengatakan bf tuh lebih dr dari fm..maka sila lah hormat mereka yg fm anak mereka..korg tau ke ape masalah derang?? tak kan...so jgn menghukum sebelum menyelidiki sesuatu.. n jgn terlalu sombong dgn kurniaan yg ALLAH beri pada anda..kerana semua itu boleh ditarik bila2 masa.

nota yana : awal2 menimba ilmu pasal bf..aku juga seorang yg obses!! ye mengaku kn..opkos aku obses sebab aku laburkan duit yg byk tuk breastpump dan aksesorinyer..tp lepas fayyadh keluar..segala tanggapan aku meleset dan tak semudah ko ABC pam breast dan terus susu kuar bergelen2..kesabaran dan semangat yang kuat ko perlukan utk bf nie...aku pun pada awal nyer GIVE UP!! so tuk ibu2 yg kasi anak fm! saya phm perasaan anda! jgn risau! aku juga membesar ngan fm..aku sentap ngan satu ayat ibu ku masa pantang..masa susu tak kuar...dia suh beli fm..aku berkeras xnak...siap aku ckp xnaklah...susu lembu..anak kang jadi cam lembu...hahaha! skali ibu aku jawap.."habes dulu ko minum susu ayam ke lembu jugak...jadi lembu ke skrg?" huhuh...setiap kali teringat..berdesing telinga ku! 

so paham2 sendiri dan sedarla diri...
*bukan dlm HL, Dutch Lady tuh sume susu lembu ker??? hahahahahaha ;p*

 ------------------------------

2. SUMBAT MAKANAN

baby sekurang2 nyer boleh makan 6bln kalo ikut ape yg disarankan itu pun bermula dengan puree or menda2 yg lembut dahulu..kalo boleh garam dan gula jgn kasi...mungkin ada yg kasi anak dia awal..tambahan lagi kalo mak or nenek kite...kalo boleh seawal 2bulan dia dah nak kasi ...lapo la lapo la..tp sebaiknyer 6bulan la...time check up fayyadh 5bulan lebih ...nurse kk kate dah boleh bg makan sikit2...*maaf jika ade kenyataan yg silap,aku ibu biasa yg keje opis ngadap network dan software..bukan kesihatan mane2 maka bukan kepakaran aku* so aku pun bagi la sikit2...satu sudu kecik kfc tuh pada awalnyer...dan kiter juga digalakkan utk buat makanan homemade sendiri ...cam puree or bubur..or juice or ape sahaja...sebab dikatakan nestum dan biskut2 baby tuh byk gula tambahan...group HSFFYB dan SOLID FOOD FOR YOUR BABY byk membantu aku..sebab ibu2 kt dalam tuh sgt rajin!mcm2 derang masak tuk anak derang...huhuhu..so cam ibu malas cam aku yg hari2 kalo boleh bubur plain aje nie pun ikut jadi rajin! so korg2 leh la join group tuh tuk belajar ape2 solid food yg sesuai tuk baby mengikut umur..

note yana : raya baru berlalu...sedara mara byk dtg rumah..tambahan tahun nie ade fayyadh..rajin ler makcik2 or nenek sedara fayyadh dok pegang dia.. ade sekali tuh aku tgk disumbatnyer sikit kuih...katenyer kesian la tgk baby cam lapo tgk org makan...sekali kasi..aku meroyan...2kali kasi makin meroyan...kali ke3...aku tetibe cam jadi chill...apesal aku smp jadi OBSES camnie..huhu..kuantiti yg masuk pun sgt sedikit...bukannyer kalo tat nenas tuh...sebiji masuk terus dlm mulut..sikit sgt pun...so rase nyer takyah la nak memarah sgt kt sedara mara...huhuh..pandangan org mungkin berbeza dgn aku tuk part kasi makan nie ngan org lain...tp pandangan aku...relax la...derang pun syg anak kite..xkan la mereka tuh jahat sgt smp nak kasi penuh mulut..ngan gigi pun takde takkan nak disumbatnyer batang buruk ke mulut baby...akai ade ke org yg camtuh..so ibu2..raya dah nak habes...so insyallah bykkan bersabar pada mereka yg rajin menyumbat ke mulut baby...dan kita pun..kalo dah pegang baby org..jgn la memandai2 nak sumbat pape..biarlah mak dia yg kasi makan..anak dia kan...huhuhu...


-----------------

3. TAK KASI ANAK KT SAPE-SAPE

ade kes camni jugak..ade setengah ibu mmg tak kasi anak diaorg kepada org lain sebab takut dijangkiti kuman...aku memula tau pun aku risau gak...ngan selsema la...ngn batuk la...ish mmg aku tak kasi si fayyadh kt sape2...tapi kan bagi aku (nota yana) cam aku fayyadh adalah cucu sulong dlm family aku juga family hasben..so derang mmg NAK sgt pegang fayyadh malah skrg kalo call pun...fayyadh buat ape...mak pak dah x tanyer dah.... sedihnyerrr ...so kalo aku tak kasi,,,mesti la derang pandang daring je kt aku..huhuhuhuuh...kalo nak tau (ini fakta yer) ibu bapa kiter lebih cair ngan cucu mereka dari anak sendiri ( time anak nak garang aje)...so bagi aku...xperla kuman pun elok untuk pembesaran baby...so makin kuat antibodi dia...antibodi mula berlawan ngan kuman2 jahat itu...(cam iklan yakult tuh) ...mereka sayangkan anak kite...so jgn la risau sgt..lgpun kan kiter dpt REHAT! heheeheh...aku suke balik kampungggg ...leh dating2 ngan hasben...kihkih n leh la rehat n tido ngan cukup sekejap... 


oklah setakat tuh jela aku tulis kali nie...tp setiap ape yg aku tulis adalah pengalaman sendiri yg mengajar aku yer...bukan untuk mengata sesiapa...aku menulis berdasarkan ape yg jadi ngan anak aku...mungkin anak anda lain cerita dan situasinyer!!! 

kali nie xde gambo...uhhuhu...rajin menaip ajess..





8 comments:

narz naz said...

Setuju sgt yana! Heheh part susu, i obses smpi bhnti keje k... bila fikir blk, ape salahnye kasi fm... tp i rasa i bukan obses psl susu, i jeles bila baby dh x menyusu ngn i, mcm dh x diplukn... psl kasi mkn tu,sejak baby i start solid memg MIL suke sgt nk suap mcm2... fries pun nk dikasi nye... i biar je suapan pertama... tp klu dh bkali2 i ckp baik2 je, cukupla rasa sket je, dh besar nnti leh mkn byk2... huhu part pegang2 i x kisah sgt wlupun anak i ada eczema... heheh sebab luqman suke kt org jd i leh relax :-)

Allene said...

bab makan tu kan, mmg sakit hati. padahal anak lin tu gemuk. sibuk nak sumbat2 lagi wat apa. sah2 la dia da kenyang klu tak, tak kan gemuk kan. pastu, ada 1 hari tu, dorang bg anak lin minum apa enth, lin tak ada masa tu, pastu anak lin muntah. hahhhh! baru tahu. suka suki bg bdk 7m macam2 sakit hati wooo

Wawa Yusoff said...

suke entry ni!

so trueeeeeee! takpayah nak obses sangat. kalau nak buat ape2 utk anak tu moderate ajela.. :)

Rozita said...

hehe... gelak dulu.. akak tak tergolong dalam kategori ini sebab no 1) anak pertama minum fm dr sejak umur 2 hari, anak kedua pulak dah campur start 2 bulan, ketiga baru dapat full
2)anak pertama makan umur 3 bulan..adeeehhh...
3)yg ni lagi takkk..anak2 semua duduk taska..siap boleh bagi tuan kedai pegang bila shopping..hehe..cuma.. tergolong dalam kategori cemburu melampau bila anak rapat dengan org lain je.. eh ke ini kira obses jugak?

yUmIe said...

Like byk2 entry ni!!
yumie mmg chill je tmbh2 bab mkn.tp klu dh byk,meroyan gak le.huhu..

LisaLisut said...

i stuju yg psl bf n fm tu. enough said.hehe

tp part xnk bg anak kene pegang tu i tatau la knp i jd automatik kedekut gila nk bg side husband i pegang.huhuhu. i rs jealoussssssssss. i rela pegang berjam2 dgn tersengguk semata2 xnk bg org lain pegang okkk(dh rs mcm obses gila pn ade dgn anak sndri hehe)

wanie said...

Yana...

suka dgn entry ini, mmg betul apa yang yana katakan, yg penting bersederhana dlm semua perkara

"cikkin" said...

Salam..suke2...pasal fm n food anak kite ade sbb nape bole n tak bole..org laen mmg tak berani nk sumbat or tanye pape sbb still dlm pemantaun..huhu..passl pegang..kdg berebut ngn mil..ntah pape ntah..huhu