Pages

Thursday, January 9, 2014

sambungan kronologi kelahiran wafir ridha

hahaha
jgn la marahhhhhhh
oekey nie haku sambung...

mane2 nak amik mood sila ke entry nie : part 1

part 2
lepas2 aku tau dah 4cm..mau nyer tak neves..
tp x sakit pun...
baby gerak masih okey..
golek sane golek sni
nasib la masa tuh aku dah diletakkan under labour room yang menunggu
so mmg kene pantau je la selalu..

tapi kemain la ramai yg nama duduk dlm waiting list... ramaiiiiiiiiiiiiiii sesangat
kebanyakkan yg aku tanyer luar dari kawasan sg buloh..
tp sebab derang kater hospital baru.. so selesa kt sana merek sanggup travel

so aku pun dok la lepak2 je.. sebab tak sakit.. kejap2 kuar jumpe hasben
family dr johor smp kl kul 8mlm..
masa tuh aku dah target mesti fayyadh nanges gegile punyer.. sebab org tak biasa amik dia kt skolah
risau nyer lahai...
ini perasaan yg mane kau ade anak kecik tp nak beranak plak
huhuhu
tak sama rasa cam masa nak beranakan fayyadh
kiter lebih pada risau pd abang dan adik
mlm tuh aku tido sepital.. bape kali wat ve pun masih 4cm
huhuhu...
lama plak la nak bukaan beso

hasben aku tido sepital je..kejap2 balik tgk fayyadh
aku beruntung sebab ade family yg sanggup travel dr jauhhhhh
semata2 untuk anak dan cucu
terharu weyyyyy...

walopon ini cucu kedua..tp kemeriahan menanti baby nak kuar tetap sama cam tunggu cucu pertama dulu..camni kasi cucu la tetiap taun.. *matik daku*

okey...
sambung part ngeri kihkhkihkih
sok pagi aku bgn mandi sesiap... ibu kater kalo nak ade energy masa beranak.. mandi la.. kiter rasa fresh rasa segar...
duduk dekat ngan labour room adalah sgt tension okey..tetiap kali dengo org dok jerit org dok push .. aku stresssssssss.. sebab tak bersalin lg..tp bile dengo suare baby nanges..aku jadi tak sabo nak push..hehehe

da makan tghari gitu... derang check bukaan ...da 6cm..oh tetibe aku nak lari hospital..
taun lepas pun gitu gak.. dah tolak masuk dlm labour room..ley plak aku berfantasi nak lari sepital la..nak panjat pagar la.. hampehhh sungguh..

after check ctg, derang masuk air... huhuhu induce air la tuh... seba bacaan ctg dah tak cntik... huhuhu.. kompom after masuk air mesti laju punyer bukaan...pastuh aku rehat2 baring..then doc panggil tuh ve lagi.. kali nii punyer ve.. doc kater..dah 8cm...tolak masuk labour room...huuhhuh

nurse dah suh siap2 kan baju baby... sebab dia kater jap g nak jumpe baby dah... oh oh ...dlm takut ada happy sebab takyah dah nak dok lelama kt sepital..indu sgt dah kt fayyadh
eh mesti korg terpikir..minah nie tak sakit ke.. huhuhu.. lupe nak cite..kihkihkih... memula mmg tak sakit...maybe sebab tak sakit la bukaan lmbt nak besooo... dah 8cm tuh...ya rabbi...aku siap gi toilet nak tukar baju ...hahaha... kakak2 kt citu dah risau ...yerlah da 8cm aku dok jalan2... huhuhu

then bermula la episod dok dalam labour roommmm...
kali nie punyer sakit!!! kaw kaw oitttttttt....
kalau dulu aku ley sebut ALLAH tu slow2 je... sambil tutup mata..
kali nie tak boley...
kuat aku sebut!
superrrrrrrrrr sakit!
huhuhuh... dah la tuh... bile sakit.. aku nak teran... nurse tuh chec dia kater lum dik lum dik
aku punyer sakit dah x ley tahan oittttt...
then dia suh mengiring kepit kaki n if rasa nak teran...teran jeee...
lama gak la aku gitu... kuar la peluh jantan betina
nurse kasi gas if aku rasa sakit...
TAPI! mentang2 aku anak no 2.. dia x ajar gune pun... ah aku buat2 pandai la
sakit je aku sedut.. sakit je aku sedut...
tp aku rasa tak membantu langsung pun menda tuh... area lepas maghrib gitu.. dia check ckp kepala dah nak kuar... aku dah mmg tak larat da time tuh.. lama jugak sakit... terus dia panggil hsaben... nasib la hasben ade... dia masuk dia nak gogo cayok la kt aku... time tuh aku rasa dah mmg sakit nak tercabut otak tuh... uhhuhu..apesal la aku tk rasa gini time fayyadh...
tp masalah kangkang aku berterusan smp la nak kuarkn baby...
aku sampai kene marah sebab tak kngkang leluas...aku pun tak tau la nape tah aku xnak kangkang...tah ape tah yg aku takut sangat.. huhuhuhuhu... rasa nak ketuk2 pale sendiri... push 2-3 kali... baby kuar... tuh pun aku rasa kepala kuar dulu... then lepas bahu kuar je...meluncurrrrrrr lajuuuuu baby kuar...peh!!! legaaaaaaa pak hang!
terus aku rasa kosongggg jee.. kikkhkhkihkhi.....tgk baby nanges aku dah lega.....
aku nangis kot... sebab semua nyer setel ...ALHAMDULILAH

aku dan baby selamat... itu yg penting!
dan masa nurse tanyer...baby ape nie.. ku nampak DODO BALL
baby boy!!!
xpe... aku mmg tak kisah baby ape pun... sebab yg penting dia sehat selamat..
pastuh dia kater baby 3.21 yer..wah bambam jugak adik nie...
1st time npk baby...aku rasa eh mak beranak dua dah aku.. .hehehe

selesai part beranak.. masa untuk bersihkan n jahit!
hah! kali nie jahit aku x seindah masa fayyadh siappppp ley tidoooo!
kali nieeeeeeeeeee.... sakittttttttt kot!

okeyla.. nanti sambungpart jahit nie... !
jeng jeng jeng

6 comments:

DYatie said...

Allah. Ku bv sambil mbygkn ttb rs takut lak nak bersalin lagi. Haha. Eh. X ngandung lagi dah nak sibuk pikior nk bsalin. HewHewHew.

izfanora said...

Yana mmg lwk r..ngeri plak nk bersalin kali kedua..eh,br hbs pntg 100hr,dh pk kedua..kuikuikui..

Aeen said...

Ain pun sama..jahit yg 2nd ni lg rasa sakit dr yg 1st..n lagi lama..huuh..

Shasha Azmar said...

yana ko memang nak kena kan..asik la bersambung...ggrrr...aku excited+seram nak tunggu hari ni..

Chekgu Azrine said...

Akk dh xmo.ingat nk bab2 bersalin ni lyana

Akk dh tutup buku..ngeee

ctmah said...

peluh jantan peluh betina semua kua yek..peluh nyah xde ke yana..haha