Pages

Wednesday, June 4, 2014

kelebihan menyusukan anak

1) Susu ibu mudah di hadamkan.


2) Susu ibu tidak mengandungi bahan kimia

3) Menjimatkan kos dan masa

4) Mengurangkan risiko kenser payu dara

5) Mengandungi Imunisasi kepada penyakit dan membantu membina sistem imunisasi dalam badan           bayi. 80% dari sel susu ibu adalah macropaghes -iaitu sel yang membunuh bakteria,fungus dan             virus.

6) Mengandungi nutrisi yang baik

7) Mengurangkan risiko ibu mendapat keser ovari

8) Membantu mengurangkan berat badan kerana setiap kali sesi menyusu ia akan membakar 
    500 kalori sehari

9) Susu ibu membantu mengeluarkan meconium dari perut bayi- meconium adalah sejenis lendir               melekit yang sedia ada dalam usus bayi. kolestrum @ susu awal ibu dapat membantu mengeluarkan     lendir tersebut.

10) Dapat memelihara bayi dari penyakit yang berkaitan dengan usus.

11) Setiap kali menyusukan anak, badan ibu akan merembeskan hormon oxytocin yang merendahkan         tekanan darah  sekali gus memberikan ketenangan kepada si ibu ketika menyusukan anaknya.

12) Hormon oxytocin turut membantu mengecutkan uterus ibu kepada saiz normal dan pada masa             yang sama  mengempiskan perut ibu dengan lebih cepat.

13) Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan)            akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

14) Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-          maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

15) Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan                   memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

16) Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T      memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

17) Mengeratkan lagi perhubungan antara ibu n anak..
 
      -------------------------------------------------------------------
 
aku anak no 2 nie agak longgar sikit obses nak banding anak no 1 
aku lebih steady 
mungkin itu org kata.. pengalaman untuk dirasai 
so camne pahit manis yg kita lalui semasa besarkan anak no 1 kite apply pada anak no 2
n mana2 kita rasa kite agak OVER pada sesuatu.. kita kurangkan la.. mengikut kesesuaian anak.
alhamdulilah 
mcm org semua kate..anak no 2 lebih cool...lebih relax ..dan sgt menenangkan 
wafir behave .. 
kdg2 dia kasi can dulu ibu setelkan abg fayyadh 
dah setel br dia dtg nak manje2
comei sgt...
fayyadh garang... semua org dia nak marah... hahahah time lembut dia masa... 
"ibuuuuuuuu...... nak nenennnnnnn"
hahaahhahaha

aku mmg percaya bonding yang semua org perkatakan pasal susu ibu ...
bila kita susukan anak... bonding antara anak dan ibu sgt kuat.. 
smp aku x mampu nak lalui saat wean off
:'( 

nanti aku bukak topik wean off la yer... 
nie pun menaip smp meleleh airmata.. 

belanje satu gambo wafir 


2 comments:

Allene said...

mmg menyusu kan anak adalah masa yang priceless...

aznor ibrahim said...

tabik spring la kat yana sebab bole susukan fayyadh mase pregnantkan wafir..seriously nak tau mcm mane nak maintainkan susu time ngandung.sebab rase susu sgt laaa kurang (T.T)