Pages

Tuesday, July 16, 2013

Kek Marble Panas!

ritu kemain aku wat post nak makan kek panas.. nak makan kek panas
preggy nie kalo teringin sumting
mesti naktaknak kene dapatkn gak
kalo tak jawapnyer tido tak lena.. kihkihkih

nasibla hari tuh hasben kate beli juadah buka kt bazaar ramadhan je ..
so ade can la nak beli barang2 nak buat kek
huhhu.. klo ikutkan byk je brg yg dah ade..tp SEDIH! sebab byk yg expired..
rasenyer last aku buat kek pun masa pose taun lpas
syahdu tak?? hahhah
tuhh yg hasben kater.. asal preggy je rajin wat mcm2..
hahaha alah! nak kasi hint suh preggy tiap2 taun la tuh ..ceh!

so oleh kerana mood berbaking tinggi
pas hasben gi solat terawikh n fayyadh tido pas makan buka ..
aku pun memulakn operasi..
tp aku mmg suke baking kek dr zaman anak dara lagi.. sebab aku rasa buat kek lg senang dr buat biskut ...
hheh



Bahan-bahan

  • 250 g mentega
  • 160 g gula castor/halus
  • 4 biji telur - A
  • 250 g tepung gandum*
  • 2 sk baking powder* - ( *ayak bersama )
  • 4 sb susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 pewarna dan perasa pilihan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu-persatu dan terus pukul hingga gebu.
  2. Masukkan campuran tepung dan susu berselang-seli, di kaup-balekkan adunan hingga sebati sambil dimasukkan esen vanilla.
  3. Adunan dibahagi 3 dan bubuh warna dan perasa pilihan.
  4. Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang yg dialas dan digris.Lorekkan adunan jika suka.
  5. Kukus hingga masak selama 45 min. Sejukkan kek,potong dan boleh dihidangkan.

5 comments:

~ NANA ~ said...

dap dap! boleh la try buat lepas ni...sbb yg beli kat kedai tu i mcm tak brp suka...haha

Lyana MK said...

nana : sentimental value nyer time lorek tuh.. hahahah

puan.mila said...

Ahh tetiba rasa nk buat jgk..kukus plak tu, lg mudah..nak kena cari bahan ni..buat sndiri leh mkn puas2..

yUmiE AzuRa said...

ok lapar kek plak dh ha..huhu sabor jela akuT__T

CikNaa said...

kek ni rajin la dlu buat zaman kecik2 dulu.. suka betul bau dia bl tengah baked atas dapur tuh.. (dulu kan nenek pakai oven atas dapur aje)