Pages

Monday, June 3, 2013

Pregnant lagi?? Nie mesti tak tau kelebihan nie..

 Meh kiter tgk dulu ape kelebihan ibu yang pregnant nie dlm islam sendiri :


Besar Pahala Ibu yang sedang mengandung ni, malah sewaktu melahirkan anak segala dosa si ibu akan di ampunkan Allah yang maha pengampun.

Terdapat 9 Kelebihan Ibu Mengandung Dalam Islam

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

korang pernah dengar org kater???

eh si A tuh pregnant lg... anak kecik lg... cian anak dia (aku terase sebab aku pregnant setahun satu hahaah)

eh si B tuh.. tak reti penat gaknyer.. tiap2 taun mengandung

eh si C tuh.. x takut ker..padahal luar dlm lum baik tuhh... dahhhhh nak mengandung lg..


selalu kan korg dengar?
mmg itulah realiti sekeliling kiter
sesungguhnyer aku suke mengandung (tu yg tiap2 taun kau nak ngandung kan heh!)
sebab aku rasa aku senang nak wat pape tanpe dtg period
xperlu bekejar ke mall or market tuk beli pad
aku ley boncet tanpe segan silu.. (hahaha)
yelah kalo tak mesti malu punyer.... perut kalahkan org mengandung 5bulan hahaha
kalo mmg ngandung kan aku tak malu bile org tgk perut aku boncet hehe

aku selalu bersyukur sebab aku senang mengandung
sebab aku tau diluar sana berapa ramai ibu2 yg menanti untuk mengandung
mmg penat.. tp jgnlah mengeluh selalu..
ganjaran di belakang hari yg tak kite ketahui
kite boley buat pahala secara FREE FLOW...
itu janji ALLAH swt..
kenapa perlu kita ragu?

Alhamdulilah
aku punya hasben yg sgt suportive time2 pregnant nie
yerlah dengan nak layan mual la
muntah la..mood swing la
kami terima semua ini dengan redha sebab rezeki nie tak semua org dpt n tak semua org terima
kenapa nak takut ngan rezeki tersekat dek anak ramai?

ANAK ITU REZEKI
kalo sorg anak kita dah dilimpahi dengan pelbagai jenis rezeki yang TAK DISANGKA
kenapa takut untuk anak banyak? dah tentu setiap mereka ada rezeki yg dijanjikan
bukankah rezeki itu turut turun kepada ibu bapanya?

ALLAH swt hanya jaga anak kita ke ??
anak jiran sebelah rumah?
anak kucing?
anak nyamuk?
anak kera?
anak mak sedara kiter?
anak jiran selang 4rumah kiter?
anak bai roti?
semua tuh sape yg JAGA?
sombongnya kita dengan meragui kebesaranNYA

so positif la pada ibu2 mengandung n preggy skrg nie!

sesungguhnya ANDA WANITA HEBAT!
akan lahir seorang khalifah
akan lahir seorang dermawan 
akan lahir seorang pejuang ISLAM
akan lahir seorang CENDIKIAWAN
akan lahir seorang MANUSIA
semua dari perut seorang ibu

sebab itu ada yang mengatakan
TANGAN YANG MENGHAYUN BUAIAN TUHLAH AKAN MENGONCANG DUNIA

PROUD TO BE IBU!


8 comments:

Green Apel said...

agree..hehe, alhamdulillah, semua kurniaan Allah, takyah segan silu nak boncet...kihkih=p...just positive, kalau nak ikut dilema, memang tak abes, kalau nak ikut mulut orang,memang takleh tutup..hihi, just enjoy the pregnancy milestone..

Siti Haslinda Sadiken said...

biasa la..bila x peknen dok tanya bila nak peknen..bila dh ada no 1, tanya pulak bila nak ada no 2..tp bila dh tetiap tahun pun dok gossip jugak..alahaii..bila nak abess..hehehhe

D Yatie said...

Biasalah manusia kan. Dah selalu dengar manusia tak pernah puas HATI. Adakalanya diorang lebih emosi dari orang pregnant. Tapi sebenarnya tak puas hati. Huhu.

mama nadzmy said...

memang entry terbaik.... *saya pun nak mengandung lagi*

Zuraidah Butang said...

alhamdullilah tu kan rezeki..sy pun nak ngandung..

~ NANA ~ said...

Betol yana! I sendiri dh nmpk dpn mata..adik beradik 9 org, my dad ckp tiap kali my mom mengandung tiap kali tu la dia naik pangkat n gaji..jgn ragu2 dgn ketentuan Ilahi

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. betul2. saya suka entri ni. salam perkenalan :)

farhah abd rahman said...

saya suka sekali entri ni. dan alhamdulilah saya sedang mengandung anak ketiga .