Pages

Thursday, May 5, 2011

Perihal Document! INI PERKARA PENTING!

cerita mengenai document penting yg perlu diselesaikan adala BORANG KEBENARAN BERKAHWIN..

alhamdulilah alhamdulilah...itu yg yana sebut byk kali dalam menguruskan hal2 borang nie...

meh kiter citer lebih ckit pasal proses mendapatkan borang ni dr awal...kot leh dikongsi sama2 dengan yg lain~

apepun LELAKI kene siapkan borang mereka dahulu...baru boleh kiter PEREMPUAN siapkan borang kiter....

paling awal tuk kita siapkan borang adalah 90 hari dan paling lewat seminggu sebelum bernikah...kes yana,encek tunang dah siap kan borang lama...tapi kelulusan dr tmpt dia berkerja yg lewat...so mmg ngam2 satu bulan kitaorg bertungkus lumus siap kan borang...

citer pasal borang LELAKI....encek tunang amik cuti 3hari tuk siapkan borang segala...dari hari rabu smp jumaat dia cuti...hari khamis dia siapkan borang dari pagi ...dia uruskan di PEJABAT AGAMA JERANTUT PAHANG..sebab dia org pahang...tapi kemudian dia call yana..."jurunikah takdelah..selasa baru ada..sebab dia outstation kt kuantan..so tak dpt sign..tapi bie dah mintak tolong segerakan" ...masa tuh melopong sekejap mulut....coz kami bayangkan borang tuh akan siap hari jumaat then selasa yana dah apply cuti tuk uruskan borang yana...masa tuh mmg sgt susah hati...yerlah ape yg kiter plan sume larik....diam sekejap! tapi yana pikir positif..insyallah okey!...hari jumaat encek tunang balik kl..sebab ade urusan lain....lepas solat jumaat tuh...dia call pejabat agama....berdebar2 gak ...then tetibe dia ckp "terima kasih encik ADNAN banyak2" ...yeah! alhamdulilah encik Adnan tuh tolong dapatkan sign jurunikah sana...maka kebenaran berkahwin dah lulus dan berjaya dikeluarkan hari jumaat tuh!!! alhamdulilah~~

okey then kiter beralih arah kepada borang PEREMPUAN plak~hari isnin kan cuti sebab hari buruh....then masa check2 borang...teringat!! OMG!! surat akuan bujang takde!! lupe mintak ngan HR! demmm!! nape lah aku leh lupe benda penting camtuh! then try sms kakak2 HR ...nasib baik derang dtg awal selasa tuh...pagi2 before balik kmpung yana dah trus gi opis!! alhamdulilah surat siap! amik surat trus cargas balik ke kampung....mmg penat! coz tak benti travel dari hari sabtu...kalo ikutkan yana cube byk kali nak buat hiv test kat KL tapi sume kene appointment....kalo nak set pun sume yg free lepas bulan 6...hah! buat ape! so encek tunang kater buat kt kampung jee...kiter nie dah lah jarang2 gi klinik kt kampung kan! then yana ingt KK Batu Pahat je yg ade hiv test!! rupenyer byk KK pekan yg ade ....

SENARAI KLINIK KESIHATAN DI BATU PAHAT YANG MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN UJIAN SARINGAN HIV
1. KK Batu Pahat
2. KK Rengit
3. KK Ayer Hitam
4. KK Parit Raja
5. KK Yong Peng
6. KK Sri Medan
7. KK Tongkang Pechah
8. KK Bagan
9. KK Seri Merlong
10. KK Kg Kenangan Dato Onn
11. KK Parit Yaani
12. KK Senggarang
13. KK Sri Gading
14. KK Parit Sulong

hah! byk kan!! yana pegi kt KK Ayer Hitam sebab dekat ngan rumah~ lepas lepak2 sekejap kt rumah...sebab br smp dr KL kan! kul 1.45 yana gerak gi klinik..time tuh org tak ramai lagi..sekejap je....sambil2 tungu nama dipanggil sempat main fb..wwahahah~ then dah dipanggil dia cucuk je....tunggu 5min...nampak result...siap!!! sekejap kan! tak perlu nak appointment..tapi kelakar tau...orang yg jage kaunter pendaftaran..nak buat check kawen yer..hehehe~ malu2 tau cakap ya~ wahhaaha~ lepas dia cucuk tuh..yana tanyer lah...dah siap ker? nurse tuh jawap...dah dik...dah leh kawen dah~ heheeh~

setel hal HIV ...balik rumah rehat!!

malam tuh check balik borang2 mana tak lengkap! malam tuh abah gi carik saksi tuk pengesahan borang...perkara penting disini...JANGAN SESEKALI DENGAR CAKAP2 ORANG PASAL URUSAN BORANG NIE...terus call pejabat agama kawasan korang tuk lebih details...ini sebab...lain kawasan lain cara nya...so jangan buat bodoh sombong yer kawan2...bertanyer tuh lebih elok...ini sebab yana pening tau...coz ade org kater saksi kene bawak...wali kene sign depan jurunikah...borang nie perlu ade...borang nie tak perlu ade.....prosesnie before sebulan....proses nie kene 3bulan~~so STOP IT!jangan peningkan pale sendirik...terus call pejabat agama...tanyer details ngan derang sebab derang leh pakar....cam yana...yana taknak naik trun pejabat agama banyak kali...ngan borang tak lengkap lah ape la...sebab yana dok jauh..nak cuti pun lum tentu lepas...so dpt cuti ritu...mmg yana gunekan sepenuhnyer!

kalo kt batu pahat....orang pejabat agama tuh kater...siapkan borang...ape yg di mintak harus disediakan...

1) ISI BORANG LENGKAP ( borang dalam jawi...yana tulis rumi...DITERIMA)
2) 2 salinan ic pemohon ( pengantin perempuan)
3) 2 salinan wali
4) 2 salinan 2 orang saksi ( saksi nie tak sama ngan saksi time nikah pun boleh)
5) surat akuan bujang
6) sijil nikah ibu bapa ( kalo yg berkahwin tuh anak sulong perempuan) dan 2salinan
7) kebenaran berkahwin dari pihak lelaki
10) sijil asal kursus kawen dan 2 salinan
11) HIV test result

sume di atas mesti COMPLETE! kalo tak siap...jgn gatal2 nak gi pejabat agama...mmg dia suh balik lah jawapnyer!...so sume tuh yana check rasenyer lebih dr 20kali tuk pastikan sume cukup...alhamdulilah ..sume lengkap!

esok pagi2 yana trus gi rumah jurunikah zon kawasan rumah yana ngan abah....abah ngan ibu yana cuti tau hari tuh....TERHARU!!...sebab semata nak hantar anak dia uruskan sume nie...sampai kt rumah jurunikah ....dia tanyer nak nikah bile...then dia check jadual dia...tuk 3.6 hari tuh jurunikah tuh free masa LEPAS ASAR je...n kebetulan mmg yana nak nikah time tuh pun~heheh alhamdulilah~~ senang keje...then trus gi pejabat agama...sampai2 sana dia check sume borang2 kita....pastuh dia panggil tuk isi borang temubual ( interview la tuh) dah tuh masuk bilik interview.....debar2 gak! takut soklan dasat2 yg dpt...skali sambil dia isi borang kita...dia tanyer...antara yg yana dapat...MENGUCAP dan PENGERTIAN,DOA QUNUT dan NIAT MANDI WAJIB....lepas tuh sign ...keluar!! setel!! alhamdulilah..tak dpt soklan pelik2...ibu pun terperanjat...sebab yana masuk tak sampai 5min pun...lepas mereka siap compile...kita kene byr rm17 tuk dapatkan borang PINK untuk di serahkan kepada jurunikah kawasan kita...
kat bawah nie senarai penuh PEJABAT AGAMA DAERAH JOHOR


PEJABAT AGAMA DAERAH JOHOR BAHRU

Tkt. 1 Pusat Islam Iskandar Johor,
Jalan Masjid Abu Bakar
80990 Johor Bahru
Johor Darul Takzim
Tel : 07-2282940/42

PEJABAT AGAMA DAERAH PONTIAN

Aras 2, Bangunan Sultan Ismail,
82000 Pontian,
Johor Darul Takzim
Tel : 07-6871926

PEJABAT AGAMA DAERAH KULAIJAYA

22-A,Jalan Sri Putra 1,
Bandar Putra,
81000 Kulaijaya Johor Darul Takzim
Tel: 07-6634576

PEJABAT AGAMA DAERAH MERSING

Jalan Masjid,
86800 Mersing,
Johor Darul Takzim
Tel: 07-7991601

PEJABAT AGAMA DAERAH SEGAMAT

Batu 1, Jln. Buloh Kasap,
85000 Segamat.
Johor Darul Takzim
Tel : 07-9311330

PEJABAT AGAMA DAERAH KOTA TINGGI

Aras 5, Bangunan Sultan Iskandar,
Jalan Tun Habab 81900 Kota Tinggi,
Johor Darul Takzim
Tel : 07-8831348

PEJABAT AGAMA DAERAH BATU PAHAT

Jalan Bakau Condong,
83000 Batu Pahat,
Johor Darul Takzim
Tel : 07-4333142

PEJABAT AGAMA DAERAH LEDANG

D/a: Pejabat Masjid Jamek Ledang, Johor
Tel : 06-9786795

PEJABAT AGAMA DAERAH MUAR

Jalan Petri,
84000 Muar,
Johor Darul Takzim
Tel : 06-9521573

PEJABAT AGAMA DAERAH KLUANG

Aras 2, Jalan Pejabat Kerajaan,
86000 Kluang,
Johor Darul Takzim
Tel : 07-7771213



so begitulah cerita nya!! heheeh mane yg baik jadikan teladan...mana yg buruk..jangan ikut...!!!


ape pun...borang tuh mesti siap DULU!! kalo tak de kebenaran berkahwin semua persiapan kita TAK ADA MAKNA... ingat!! heheh~

so yana ade 28 hari lagi sebelum nikah!! berdebar n nak tercabut rasenyer jantung!!

doakan semua yg terbaik tuk yana yer kawan2!!

Amiin!!!

4 comments:

LisaLisut said...

omg.i dh start cuak jugal terutama on this legal stuffs! mlm td dh start discuss dgn tunang i tentang action plan pasal urusan2 dokumen2 ni.phew....mst best u dh settle kan.tgu hari kawin je.hehehehe

Lyana MK said...

satu kelegaan yg amat dasat syg!!! mmg lega sgt2...so better siapkan cepat yer!

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum na.

TQ. wajib bookmark nih. tahun depan tak la aku gelabah ayam tak tentu pasal nak menyiapkan borang aku pula :P

Unknown said...

The best moment sebenarnye bila uruskan hal2 borang tu dgn tunang..sebab masing2 buat sesuatu tu bersungguh2..pening2 lalat..tp bila fikir2 road to jannah..tp tunang sy yg sweet tu suka buat kalut..itu la..ini la..biasa la..syaitan mmg berusaha utk gagalkn rancangan kita tu..tp sy tetap cool..tenang..ckp elok2 kt tunang..akhirnya setel dh last week..tunggu sebulan lebih je nk ijab kabul...tp dugaan syaitan yg paling dahsyat ialah bila kita nk di ijab kabulkn nanti...gd luck all :-)