Pages

Tuesday, May 17, 2011

Perbezaan Majlis Pengantin Blogger & Pengantin Bukan Blogger

teeettt isu sensitif nie....yana tertarik tuk up entry ni bile terbace satu status dr sorang sahabat fb..

"kenape wedding budak nie lagi hebat dr wedding blogger yg biase2 je"

kenape???? kenape??? kenape????

kenapa pertama.... kenape? salah ker kalo seorang blogger ade wedding yg biase2 je....yang simple je...yg berserhana sahaja???

kenapa kedua....kenape anda rase seorang blogger tuh sume datang dr keluarga yg senang,yang sudah tersedia kaya raya nya??

kenapa ketiga....kenapa perlu ada tanggapan begitu kepada seorang blogger yg kongsi semua wedding preps nya???

untuk menjawap sedikit tentang pertanyaan KENAPA diatas...

saya lebih suka memberikan pendekatan utk diri sendiri...

saya bukan pengantin yg lahir dr keluarga yg berada...yg mana dah tersedia duit berkepuk...saya lahir dalam keluarga yg biase2 saje....yg mane famili boleh menyediakan apa yg mereka mampu beri sahaja...jika nak yg lebih dr tuh...USAHA SENDIRI...

selain itu saya juga adalah PENGANTIN BUDGET....anda paham maksud budget,tapi rasenyer lebih mudah di tulis dengan tulisan BAJET...dimana...saya berkongsi dengan rakan blogger b2b yg lain untuk segala persiapan yg boleh dapat dengan harga MURAH...murah dr segi harganya dan baik quality nya....walaupun begitu..dah tau bajet kan....takkan lah saya nak beli KRISTAL or PERMATA tuk diberi kepada semua yg hadir dengan harga MURAH...gila lah kalo camtuh....sila ukur baju di badan sendiri ye kawan2

berkongsi wedding preps bukan bermakna ianya menunjuk...sila ubah mind kolot tuh yer....berkongsi wedding preps adalah untuk share idea...saya tau saya bukan nyer bagus sgt pun n kreatif sgt pun nak hasilkan idea2 yg super FREAK! so dengan adanya blog....leh la kiter share...kot2 ade idea dr kawan2 blogger yg lain...kan boleh di perbaiki...dah name pun sharing is caring!

selain itu.....lelaki yg akan saya kahwini juga adalah seorang yg dtg dr keluarga yg.sederhana,masakan saya mampu nak hire OP,OV,WP,MUA yg fames ames di tanah air nie...boleh bengkok dia kalo saya mintak semua tuh...kami beruasaha sama2 nak jayakan majlis ini dengan majlis yg penuh bersahaja...jika di lihat entry2 wedding preps saya...langsung takde menjurus ke perkahwinan mewah....lagipun majlis satu hari kan..kenapa perlu smp bergolok gadai....sederhana dan meriah itu yg saya pegang.....

Jika mereka yg bukan blogger ada Majlis Perkahwinan yg GILANG-GEMILANG,GRAND, dan MEWAH,itu rezeki mereka..skrg segala sumber leh dpt di hujung jari je....mcm2 medium menyediakan anda untuk segala apa yg anda boleh jadikan rujukan....mereka yg bukan blogger juga ada hak untuk dptkan apa yg mereka impikan....mereka mampu...so what???

Perkahwinan juga adalah rezeki masing2....bukan majlis perkahwinan adalah penamat segala cerita....tapi ia adalah permulaan satu kehidupan HALAL seorang lelaki dan perempuan yg penuh onak duri dan cubaan... maka beringat!!

------------------------------------------------------------------------------------------------

merujuk kepada status diatas....saya rase pelik dengan manusia sebegini...yg mana mereka suka membandingkan...."eh ini lagi bagus" "eh tak lawa mane pun"...

ternyata anda seorang yg BUSUK HATI....sorry to say....ubah lah cara hidup begitu....kerana di saat kita sedang membandingkan org lain...disitu lah saat diri kita sedang dibandingkan...jgn letak diri anda sebagai seorang yg senang terase hati dengan apa yg org lain ada...cuba perbaiki diri sendiri dan lihat....jika kamu di tempat saya atau kami...apa perasaaan anda....tak boleh kah anda tukar cara pemikiran tuh dr "eh tak lawa mana pun" kepada "walaupun biasa saja..mereka npk gembira"...sekali anda mendoakan kebahagiaan org...100kali org mendoakan anda...

Akhir kata...jika anda harapkan saya salah sorang blogger yg ada wedding yg GRAND,yang MEWAH...anda salah baca blog..sila pergi ke blog lain...kerana saya hanya akan ada wedding yg BIASA,SEDERHANA dan SIMPLE....jika ada perkataan lain untuk 3 perkataan itu yg sama makna maka itulah majlis perkahwinan saya...

doakan segalany berjalan lancar....dan saya doakan jika anda belum berkahwin...anda ada segala persiapan yg LANCAR... dan anda sendiri akan merasai

Sekian Terima Kasih!!

61 comments:

mama nadzmy said...

aku suka dengan apa yang ko bicarakan..!!!! buat apa nak bermewah2...last2 sendiri yang tanggung hutang..!!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

like this entry..10000 kali like!! hehe~

Hunny Kitty said...

manusia mmg cenggitu...dah nama pun mulut orang..kang ckp mulut binatang marah pulak kang!! hahahahhaa....yg penting b2b yg tulis pasal wedding dia tu just for sharing is caring ..bukan nak tunjuk sgt ke hape ke....kan?? hebat ke tak ke masing2 punya pendapat...

Lyana MK said...

mas : kan!! lepas kawen takdak duit...nak jual ape?cincin kawen?

Lyana MK said...

maera : hahahaahh~ yeah! berjaya up!!

Daniel Ihsan said...

hahaha..kalau mewah orang dengki,kalau sederhana orang kutuk...dah memang mulut orang macam tu...kalau layan,sampai bila pon tak kawin..

Dulu Basikal,Sekarang Segway PT..

Lyana MK said...

puan kitty : kan!! kite bukan nak menunjuk!! tapi share!! tak paham kot konsep BERKONGSI!

Lyana MK said...

daniel : kan!! kiter kawen bukan nak meranapkan duit masing2....mane mampu kiter buat lah~ btul tak?? dah name tak mampu...kiter buat jelah apa yg ade...

elle's laaa~ said...

yaaaa... tu diaaaa...... heehehe.. bengom tau sape yg tulis status mcm tuu .. agak2 , dia bace tak yana, u punye entry ni.. heheeh..

K.I.N.A said...

kadang2 ape yg kite share di blog adalah angan2..xsemestinye kite post tentang pelamin 10k kite akn ada pelamin sebgitu..nk berangan pun tak boleh ke..hehe

Hunny Kitty said...

dia tak faham mungkin kerana dia buta huruf...maafkan aje dia. muahahahhahaa..ataupun dia tak reti tulsi blog? hahahahhahaaa...ataupun dia dah tak de kije selain daripada nak menjatuhkan org lain dan melaga2kan manusia sejagat..

LisaLisut said...

wow.cpt gila org komen.i br berangan nk jd 1st commenter.hahaha. mcm bangang siapa yg fikir mcmtu.kesian sungguh.mmg busuk hati.i like entry u juta2 kali.hahah!

kalau org tu kawin mewah nk mampos pun tp xsmpai sebulan nk cerai tak payah la.lg kesian.yg penting kite happy!

Lyana MK said...

ella : kalo dia mmg silent reader maka mungkin dia bace!! heheheh~ umum okey!! haha sape terase dia pedasssssss

Lyana MK said...

KINA : kan!! verangan pun tak moleh!!! name pun angan2....nak dptttt haremmmmm....

Hunny Kitty said...

siapa terasa pedas..kita cili je montot dia lagik!!! hahah lepas tu simbah minyak petrol n bakar!! :P

CouLeur de Chiqu3 said...

ermm tp ape2 pon..ye la..bukn sume blogger kwen grnd2 mewah bagai kan..cume coret apa yang di cari and hrga perpatutan,idea diy or something berguna utk d share dah cukop bagus kan...


*errr...takut lak nk tuka mood blog personal jd blog b2b,idea menggelegak nih(coming soon..but not this year..insyallah.doakan saye yerrr)

Lyana MK said...

puan kitty : dah lame pun ampunkan manusia busuk hati camni~ kihkihkihh

Lyana MK said...

lisa : hahaahh anda gagal jadi 1st commentar!! npk beno ramai yg mengelegak nie kan ngan isu niee hahah~~

Renee Meow said...

sekian terima kasih juga.. hehe :D


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Lyana MK said...

chique : kad i dah hantarrrrrrr!!! hehehe takpe dear!!! lantak pi org nak kater pe...i suke ur kreativiti...sila keluarkan walopon i dah nak kawen...coz i nak tiru tuk baby shower ker... ape ker!! heeheh!! cepat2 turn mood to b2b

Hunny Kitty said...

busuk hati ek?? tak pe nnt bday dia kita bbf/b2b ramai2 tong2 belikan dia hadiah perfume!

Lyana MK said...

renee : kasih mu ku terima!

Lyana MK said...

puan kitty : teringin kot nak pegi majlis mereka2 ini yg GAYA,MUTU,KEUNGGULAN~ hikhik

Hunny Kitty said...

derang patot dtg majlis kucen ai..leh ai bagi cakaran kucen puaka!! hahahhaha


psssttt....kad ai u dah anta kew?? :P

Lyana MK said...

puan kitty : sudah hantar!! kalo tak smp lagi..pakcik posmen..malas lah tuh!

amy fahmi said...

syabas lyana! i like like like this entry.
kita b2b blogger sekadar suka nak bercerita je. nak share. buat silent reade mcm beliau dapat info utk majlis dia juga kan. kalau byk duit, no hal la. tak payah survey2 pun takpe. upah wedding planner je sume setel. rezeki masing-masing..

Azura said...

betul sangat. saya pun nak simple2 nanti. hope awak boleh bg tips kepada b2b lagi nanti walaupun dah khawin.

Hunny Kitty said...

orait bebeh!!!

aurikelsan said...

yeay..thumbs up utk entri ini..

Lyana MK said...

amy : kan~ kiter suke kot share same2...leh tukar2 idea...leh tambah mane yg tak elok...leh tukar mane yg tak cantik..mereka mampu hire WP untunglah~cam kiter...sume DIY!

Lyana MK said...

azura : saya juga suke simple...insyallah kalo yana nyer blog bersawang...ramai lagi rakan2 b2b blogger akan bantu!

Lyana MK said...

aurikelsan : yeah!!!! tq~

Nadya Zahid said...

yana...setujuuuuuuuuuuuuu :)
nadya rase maybe ade org cakap kite bloggers2 ni poyo coz everything nak tulis dlm blog kan?
anyway..nadya juz found out, even ramai yg xde blogger...juz silent reader kite pon banyak amik tips n cari brg2 cam kite gak....
so sumenye terpulang kepada masing2 kan?

so to u yana..gud luck with ur preps darling..nanti jgn lupe jumpe this sunday kat kenduri nadya tau :)

Lyana MK said...

nadya : kiter bukan poyo...kiter share....so sambil tuh membantu b2b lain yg carik info kan???insyallah jumpee sabtu nie!

Girls Like Me said...

agreed :)

kelaka la sape yg post camtu, siapa yg gila tu, nampak sangat jeles dgn kita (bride bloggers)..

tak memasal kan nk cr pasal..ape la yg kita dah buat kat dia...kan2?

apepun, kita punya suka la nk buat wedding cemana,bukan guna duit dia pun..

Lyana MK said...

girls like me : heheeh biase lah dear~ emm kiter ampunkn je la...huhuhu lagipun kitr tak mintak duit dia pun~

hana yoriee said...

wow..dh ramai comment..hana je yg ketinggalan kah?hehe

semua manusia sama shj..baik blogger or non blogger..ada duit boleh spend lebih, takde duit sgt kita wat yg ekonomi dan termampu..

kan?..

Biey said...

bersederhana lebih baik

~ NANA ~ said...

harap2 la org tu singgah sini & baca

Lyana MK said...

hana : kan~ kiter ikut kemampuan lah....kalo kiter ade duit lebih boleh la dpt majlis grand....sebab tuh kene ukur baju di badan sendirik

Lyana MK said...

biey : agree!!

Lyana MK said...

nana : harap2!

ElyaElmo said...

dh jumpe ke blom empunya bernama RR tu ??ehehe

Hafizaradi said...

alah...rasenyer x salah kot....best ape tgk.....seronok jer...mmg yg kolot kot yg nk mengata pon....manusia mmg gitu.....sharing is caring kata org dulo2...;)

Lyana MK said...

elya ; kalo dah jumpe mmg ku tagged trus ke nama dia hakhakhak`

Lyana MK said...

fiza : kan~ sape pun ade hak utk perkahwinan mereka...maka......sila jgn suke mengata kan~

Hafizaradi said...

diorg dengki lah tuuuu....pedulikan jer....

hazlynda kushairi said...

eh, ni ape kes pulak?

eh, kenal chique? rakan setauliah tu.

Nadya Zahid said...

lyana-btol tu...kite share ideas kan to help everybody dapat ape yg dieorg nak even diri kite sendri..wlupon xdpt sume pe yg kite nak..atleast from blogging..kite leh share2 idea n sdikit sbanyak will help our preps kan?
bukan sabtu dear...ahad tau :)

Lyana MK said...

lynda : seorang manusia telah mengeluarkan statement...blogger bride biase ajeee nak banding bukan blogger...apehal??? gheheeh~

Lyana MK said...

nadya : sob sob!! silap plakkk~~ heheh~

TunTeja said...

bersederhana lebih baik kan :)

yUmIe said...

Ok yumie yg terlambat bce w/pn td meluap2 nafsu nk bce.t'pkse tahan sbb duk kt site..haha..but the simple statement utk si mulot longkang..'blogger pn org bese2 gak..so ape kesah klu wedding blogger sume bese2 aje??'..sengal sunggoh si mulot longkang itu..huhu

Lyana MK said...

tunteja : yup!! itu lebih baik!!

Lyana MK said...

yumie :mungkin setiap mereka ade tanggapan sendirik...tapi tanggapan mereka terhadap setiap blogger mesti ade wedding yg grand...silap la....tak semua blogger bride bernasib baik tuk dpt wedding yg grand

miey anna said...

sangat setuju dengan kamu..siyesss ^_^ sederhana itu indah n dtuntut dalam islam ^_^

myra_miracle said...

adoimak.. baru jugak pas kene sound dgn cik anon mane tah. muak katenye bile dok asik update entri kawen kat blog sendiri.eh?? salah ke?

Lyana MK said...

miey anna : benar itu....bersederhana lebih baik!

Lyana MK said...

myra : apehal si anon tuh.....muak ker bosan ke...gi ler blog lain....adoi la...blog kiter suke hati kiter lah nak tulis apee..sape suh dtg bace

Ms and Mr Red Ribbon said...

manusia, ada2 je kan???
entah ape speselnye blogger, we just share our wedding prep kan? bezanya tue je, bukan blogger xshare kat blog, tapi pasal rezeki tue same la ada yang banyak ada yang cukup2 je...

nida-razak said...

mulut org xkan benti bercakap..kita b2b blogger ni cuba nk dapatkan majlis impian kita tapi dengan bajet..n bukan untuk menunjuk2..