Pages

Tuesday, January 3, 2012

LUAHAN HATI SEORANG PENYOKONG TEGAR PENYUSUAN SUSU IBU

Sorry for this entry would be an emotional one, specially dedicated to one or two of my friends out there yang should I say POYO?? Over the past 2 years that I’ve been active in promoting breastfeeding among mummies, I’ve noted few groups of mummies whom I should say 100% will fail to breastfeed their child. (no offence to mummies who are unable to bf their children, this entry is SOLELY for mommies with the wrong attitudes) .. sigh..

So inilah golongan2 yg akan gagal fully breastfeed anaknya itu..jika anda terasa well what can I do?hahaha

1.they keep asking the same questions over and over again.. up to the extent when we give answers, they STILL DO NOT BELIEVE AND ASK FEW MORE TIMES. It’s really irritating when you already wrote a long note on breastfeeding and all about it, and they ask questions again and again. It’s either they don’t read the notes or they just want to ask.. saja2 nak berborak.. it’s okay of saja2 nak berborak.. so tunggu lah my reply, ni trus komen kt pic/status suh check inbox ASAP. And guess what, before ni ms aku msg Tanya khabar, how’s breastfeeding going, diorng tak penah bother nak reply.., BILA KAU ADE MASALAH AND NAK FREE MEDICAL CONSULTATION BARU TERHEGEH2 CARI AKU.. I’m a human being too, so please at least sensitive with the well being/busy life of me. And yes, we were friends in school, tp kau cari aku hanya bila anak sakit/masalah bf? N paksa2 suh reply msg cepat2?? What should I say? You can go to hell, thank you very much

2. asking about the pumps all over again and again.. of course la aku bias ngan medela freestyle and swing, as I have been using them before and I think the pumps are the best, especially the freestyle. Stop asking me questions like this ‘ pump pureen ok tak??’ hahaha of course you definitely know my answer .. and bila aku jwb jwpn ikhlas( dh pnah tgk nurse/kerani guna pump2 manual) emosional plak kan..pastu keep blaming me for promoting the EXPENSIVE pumps.. yes, it’s expensive but a good investment.. alah membeli menang memakai.. tanak beli takpela, takyah la nak sound2 aku

3. mommies yang hangat hangat tahi ayam. That’s the correct term for them. Bersemangat over nak mampus, last2 gagal.. well mmg patut kita bersemngat utk fully bf anak kita, but it comes with a price. Ni poyo2 bersemangat giler, tp last2 bagi formula milk, sbb MALAS.. MALAS adalah penyakit paling bahaya okay.. (a reminder to myself too).. then bagi alas an mcm2- baby nangis.. mmgla baby nangis, kalau die ckp sume terperanjat kot hahaha.. and this kind of people will ask you SO MANY QUESTIONS and in the end will say things like this ‘alaa tanak la beli pump elok2 nnt tak dpt bf anak mcmana? Nak cari semangat dulu baru nak beli.. or susah la nak basuh2 parts pumps tu.. AKU MAMPU JE NAK BELI PUMP, BILA2 MASA SKANG NI PUN BOLEH BELI JUST TAKUT TAK GUNA JE NANTI’ hahah I feel like slapping you hard!!seriously :p it’s okay if you work leisurely or you’re a housewife, tp kalau kau keje and busy, sure takleh lepas fully bf 4 bulan pun..well guess what? I can guarantee you that you will fail to breastfeed your baby.. and kenapa tertekan ngan peer pressure? Everyone using freestyle, doesn’t mean you have to own one too , especially if you cannot afford it.dang!! kantoi la tu nak berlagak konon byk duit, arghh geramnyaa.. mindset dah terkebelakang and ketinggalan mcmtu memang akan gagal bf, you just wait and see…

4. sanggup beli baju mahal2, stroller mahal, car seat, cot beribu2.. but when it comes to breastpump,very stingy and calculative. Do you know that babies on fm, their kidney have to work 30 times extra to process all the toxins in the body? I cried when I had to stop breastfeeding my son.. in this part, husband also plays a major role, so many husbands are not supportive. But I have seen so many friends with very very supportive husband, they are the ones who will succeed in breastfeeding.. to those husbands, congratulations for supporting your wife to ensure that she’s giving the best to your child. . to husbands2 lain, sila jgn berkira, beli sport rim, games, iphone, galaxy tab, sume bole.. wife nak beli pump elok, trus brush off the subjects.. do the calculation yourself. If your wife uses a freestyle and fully breastfeed your baby, after 6 months dah balik modal freestyle tu..plus bole guna utk anak ke 2 sampai anak ke 6 haha.. the cost of newborn formula milk( the good ones) can reach up to rm 700 a month.. beli susu sebulan dah boleh dpt swing :p

5. Mummies who are ungrateful.. kita dah bagi diskaun, tp still nak lebih2..dah bagi betis nak peha lak.. kalau bole nak freestyle rm 900, swing rm 300 hahaha.. tu amal jariah namanya on my side, might as well I give them to you free of charge hihi.. I know they are expensive, there’s nothing wrong for using cheaper pumps, as long as you have the DETERMINATION to fully bf your baby and TIME of course esp if you’re using manual pumps. Byk je org fully bf anak tak payah pn pakai freestyle.. just for busy mommies, the chances of giving up early on bf is higher if the pumping session itself is stressing and time consuming ..

6.asking me questions that I will never have the answer.. for example ‘ dr saya dgr org ckp lepas bersalin kulit jadi licin..kenapa kulit saya takpun? Jerawat makin byk’ so I answered ‘ sbb hormone you tak stable, sbbtu laa jerawat ade’ (ok the question is still acceptable) then ‘ abistu saya nak pakai pencuci muka apa?’ hahaha mana aku tau, kulit manusia tak sama.. you have to find the right skin products for you, it might be Johnson Johnson, safi rania, Clinique or SKII hahaha.. soklan lain ‘ dr mcmana saya nak buat bila anak saya menangis?? Saya nak buat kerja pun susah’ hahah ni lagik satu, u have to know your own child, how can I give answers to such questions? This one is the best? ‘dr ade tak ubat utk kuruskan badan and kempiskan perut buncit??’ hahahahaha…my answer ‘KALAU ADA SAYA DAH MAKAN DULU DAH UBAT TU AND DAH SLIM MELIM DAH’ hahahaha

7.asking my opinions ( on a lot of things) and when i give my suggestions, start to give excuse 'ITU SUSAH, INI SUSAH,SUSAHLA NAK BUAT MCMTU' pendek kata semua susah.. guess what? you will HATE to do things when u plant the idea in your mind that they are difficult :p siapa suka buat soalan addmath yg susah? siapa suka bersusah2 breastfeeding? sama je.. so kalau awal2 lg dh ckp susah, dh letak kat minda ckp nnt SUSAH GILER mmg la akan susah jadinya..last2 fm ,lg senang bancuh hehee

So to this mommies out there, im sorry if I hurt your feelings in any way. This is just my hormonal imbalance period thingy and the fact that IT IS TOO MUCH FOR ME, so stop asking me stupid question for you are professionals AND YOU ALREADY KNOW THE ANSWER..TANYA BYK2 PUN TAK GUNA, BIKIN ORG HANGEN JE.

And for those who feel I add more peer pressure to you (especially the freestyle thingy), im sorry but my intention is just to share all the good things/gadgets with all of you :p

To all my friends, please don’t be afraid or hesitate to ask me questions..kang baca entry ni sume jadi tak berani lak nk tanye2 lak hehehe

That’s all. Now I feel better :P

say YES to breastfeeding :)


credited to : Dr. Zaahirah Mohammad


nota kaki yana : nota ini sgt membuka mata!! ;)..Ya Allah limpahi lah ku dengan rezeki mu! berikan la ku semangat dan kekuatan untuk menempuhi proses kelahiran serta penyusuan dan membesarkan anak ku ini. Amin

12 comments:

~ NANA ~ said...

hahaha mcm2 la manusia ni...tp betol jugak ckp doc tu, baik beli pump yg elok2 utk jangka masa panjang jugak...daripada beli stroller,car seat, baju, etc2 yg mahal2 kan? :)

Wawa Yusoff said...

memang terbaekkk la entry doctor ni.. ade 5,6 org kat opis wawa yg pe'el nye cenggitu. bila ckp psl breastfeed semuanya mencebik. kata payah lah, susahlah, malas nak pump lah... padahal kerja kat Kementerian Kesihatan. mcm ape je kan... :D

Lyana MK said...

Nana : mmg tak dinafikan yana sendirik pun ade perasaan camtuh...eheheeh...bila bab breastpump cam berkire2....tp alhamdulilah..ade hasben yg supportive!

Lyana MK said...

Wawa ; ekceli sume berbalik pada diri sendiri jugak kan? kalo kiter rase tak boleh maka tak boleh la..so marilah kiter berpositif!

ZihaN ZamberI said...

...sooo tru..i dun bother about stroller n etc...tp bpump of corse the best...

Lyana MK said...

zihan : truee!!

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

macam2..hhehehe.. mudah2an kiter pun berjaya bf anak sampai umur dye 2 taun.. amiinn...

Lyana MK said...

fisha: insyallah! kita doa same2 yer ;)

wanie said...

hi.. i'm your silent reader...

I'm totally agree with the statement... hendak seribu daya xnak seribu dalih.. as for me yg super duper malas utk membancuh susu fm.. i lebih prefer pam susu untuk di jadikan stok... hendak kemana x perlu bawak 1 beg (termos, susu fm.. etc), just bawak diri je..

hoping i can bf my child until he's 2 year old...

harzharun said...

sokong2!..hihi..

btw, i rasa bf is sooo in trend kan...i love to be in trend..

sekian..haha

Lyana MK said...

wanie ; tu la..mmg ade terpikir pun..kang malasnyer nak bgn memalam nak bancuh susu...kalo bf..tinggal sua jee..heeheh! insyallah...kiter same2 berdoa!!

Lyana MK said...

harzharun : tu la...skrg mmg trend nie ibu2 menyokong bf....!! i love to be in trend too.. ;)