Pages

Thursday, August 29, 2013

Amalan Dipermudahkan Bersalin

sedar tk sedar dah masuk 32w dah.. tak lama dah oittt...
neves...
bukan sebab ape ..
sekali lagi nak mengharungi proses bersalin
preggy kali nie mmg sgt tak terasa.. tau2 adik baby nak kuar dah
n dlm masa yg sama aku un tak caya
dah nak ade 2org anak dah...
cepatnyer la masa berlalu

semalam dahbuat scan 3d/4d plus tau gender anak skli
hehe
walopon preggy kali nie mmg LAIN sangat dr masa preggykan fayyadhridha dulu..
tapi nampaknyer fayyadh nak dpt geng main tembak2 rupenye..
insyallah boboi lagi...
maka pasni ngan abah dia .. jadi la boboiboi heheeh
semalam adik baby kemain la tutup ANU dia ngan tgn.. aduiyai anak ..super comel kot..
saje nak kasi suprise kannn
sekali check punyer check npk la BALL
heheeh

ekceli aku tak kisah pun...
sebab mmg tak harap sgt pada gender
dpt perempuan maka jadi sepasang
dpt boboi maka ibu ade 2 bodyguard!
heheh..
yg penting sehat dan sempurna..
itu je!
ikutkan gender pun last aku tanye pada sonographer tuh
aku check dulu jantung, muke tgn kaki sume
jari2.. mulut dia hidung dia.. lasssssttt baru lah gender..
alhamdulilah xde pun rasa kecewa bile check2 boboi.. \
kouta anak 5 kot.. hahahah
dapat 2 lelaki nie.. pasni kiter gogo cayok 2perempuan plak la.. br geng.. kihkihkihkih

hopefully semua nyer dipermudahkan hendaknyer
dah tak lma da nie. jp gi cuti pjggg la daku... yeahhhh!!

mey kiter tgk amalan surah2 yg ley kiter amalkan untuk dipermudahkan proses bersalin nie.. dan doa aku bukan setakat mudah proses bersalin, juga prose menyusukan dan membesarkan kedua2 anak AMANAH ALLAH ini..

Aminn





(petikan dari hamidarshat.com)


Antara amalan doa yang boleh dipraktikkan sepanjang menunggu hari kelahiran :
  • Surah Maryam
  • Surah Yassin
  • Surah Yusof
  • Surah Luqman
  • Surah Al-Hasyr: Ayat 3
  • Surah Al-Insyiqaq: Ayat 4
  • Surah Al-Ahqaf: Ayat 35
  • Surah An-Nazi'at: Ayat 46 (tiup pd air > sapu pada perut > minum)
  • Surah Az-Zariyat
Antara doa yang patut dibaca oleh bakal ibu untuk memudahkan proses bersalin :


"Kemudian jalannya dimudahkan" (Surah Abasa : ayat 20)

"Dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat2 kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba2nya". (Surah Ghafir: ayat 44)

“Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim". (Surah Al-Anbiya': ayat 87)


Bagi si suami yang bakal menjadi bapa, adalah baik bagi suami mendoakan si isteri bagi membantu memudahkan proses bersalin. Antaranya ialah :
  • Ayatul Kursi
  • Surah Al-A'raf : Ayat 54
  • Surah Al-Anbiya': Ayat 87 
Sumber : alamhamil.com dan nurizdehouse.blogspot.com 







6 comments:

nurul harnani said...

semoga lyana dpermudahkan rusan bersalin. jaga diri dan selalu ingat Allah.

Aeen said...

sama la ain lyana...pregnant kedua ni xterasa pun..tau2 dah nk bersalin je..hehehe....semoga dipermudahkan urusan bersalin yeh..:)

Cik Puan Rara said...

wahhhh nk bersalin dh.mst sedap dpt bau baby kan~ moga dipermudahkan lyana~

Aty_Fared said...

Aty pon nebes gak nih..........siyes..org yg nak dekat2 beranak aty yg rase ngilu dah..hahaha. ..semoge dipermudahkn yer....:)

Balkidz Hunny said...

semoga kita sama2 dipermudahkan babe!
u double boboi, i double gegirl. hihii

Hana Soffelia said...

Bestnya lahai nk dpt baby baru.. orang kata lain2 pregnancy lain rasanya kan.. harapnya kali ni pun dipermudahkan.. AMIN.