Pages

Wednesday, July 24, 2013

Tema Raya Emerald Green + Electric Blue??

heheh gitu la tema taun nie

Jom Berbuka di Selera Iftar "MH" di Dewan Banquet UPM Serdang





Ahad nie 28. 07.2013 nie yana dah ready nak serbu bukak pose kt sini 
pegi ngan kengkawan ramai
so nanti yana review gambo2 makanan kt sana okey 

stay tuned!

Sunday, July 21, 2013

Nasi Beriyani Ayam Dan Kambing Pakistan Sedap Melampau!

Nak dijadikan citer ku sgt la berkenan tgk resepi nasi beriyani pakistan nie
so memandangkan semlam hari ahad maka plan tuk ketuk2 ramadhan pun berjaya la.. 
ini 1st time aku masak nasi beriyani pakistan nie
mmg teruja sesgt la.. n hasilnyer sgt la memuaskan 
segala step n resepi mmg ku tiru bulat2 dari blog kakazie
n sememangnyer ia adalah resepi yg super wallah!
gigih mak yong buat tau... walopun byk step tp puas hati sesgt la
ku nak amik step by step 
tp sebab semalam tukar2 baton ngan hasben 
so mmg tak tersnap la
pastuh bile dah siap sume 
badan jadi sesgt la penat nyerrrrr
best sgt sebab raya nie dah tau ape nak masak dah 
nyummmmmmmmm
aku buat 2-2 resepi 
ayam n kambing.. 
hahaah tamak..
coz hasben x bape suke ayam 
tuh yg bubuh kmbing jugak
tp mmg terangkat la 

nie la hasil rupe nasi ku
maap la gambo langsung tak hias2 bagai 
penat oittt
nie pun nasi kt pinggan nak ngap tunggu azan 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



so sesapa nak try.. follow la semua kt bawah nie yer



Yaa ampuun sedap nyer Nasi Beriani Pakistan. Sungguh tak tahan, tak boleh tahan. Saya minta juga untuk makan walaupun hubby tak membenarkan saya makan. huhuhu tak kan lah nak tengok saja depa anak beranak makan depan mata. Sedap ... tak boleh makan sikit, tambah sikit lagi dan lagi. Hancuish lah diet malam ni.

Saya belajar resepi nasi beriani Pakistan ini dari sahabat saya Oznaini yang memang lama tinggal di Arab dan Pakistan. Walaupun banyak resepi nasi beriani Pakistan di internet tetapi saya mahukan resepi yang memang telah dicuba, diuji dan terbukti kesedapannya. Berdasarkan apa yang diterangkan, saya menyalin dan menaip resepi dan meminta beliau mengesahkannya semula. Kot kot lah ada apa apa yang tertinggal. Walaupun ada rempah segera untuk membuat beriani ini tetapi untuk kali pertama, saya ingin cuba memasak sendiri dari awal. Hajat hati nak buat beriani daging atau kambing tapi mana nak cari daging fresh waktu petang gini, jadi terpaksalah settle dengan ayam sahaja.

Terima kasih kepada sahabat saya yang telah berkongsi resepi dan semoga perkongsian ini mendapat ganjaran pahala ilmu bermanafaat. Ameen. Cuba lah memang berbaloi baloi memasak sendiri nasi beriani.  Dengan kos tak begitu mahal, kita boleh makan 6 orang dengan menambah nambah. Ye la, kalau kat kedai beriani Pakistan tu, RM5 hanya dapat 1 paha ayam jer.  Mana cukup kan? Nasi banyak tapi lauk kecil gitu. UPDATE: Klik di SINI untuk resepi Briyani Kambing pulak.



Jom layan resepi di bawah.

Nasi Beriani Pakistan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga
10 bunga cengkih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit

3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
1 ½ cawan yoghurt
2 bay leave
Minyak olive
4 biji telur – rebus, kupas & kelar
4 biji kentang kecil – kupas rebus  
½ cawan susu (optional)
Saffron & pewarna kuning


Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong 1 inci 
Daun mint
Badam & kismis, jika suka


Penyediaan Ayam:
Perap ayam dengan garam, separuh dari bawang putih dan halia yang dikisar serta serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan manis selama 1 jam.





Panaskan minyak, tumis rempah menumis, baki bawang putih dan halia kisar serta bawang besar sehingga naik bau. Saya masukkan juga daun pandan sebab suka wangian nya.




Masukkan ayam yang diperap dan kacau sehingga rata. Masukkan air sedikit sahaja jika menggunakan ayam tapi jika daging, air agak agak tenggelam daging supaya daging empuk. 




Satukan yoghurt dan buah tomato dan tuangkan ke dalam kuali, masak lagi sambil dikacau rata hingga naik minyak.  Jangan sampai terlalu kering. Biar berkuah sedikit. Akhir sekali masukkan bay leave, garam dan gula. Sesuaikan rasa.






Tutup kuali dengan penutup dan masak menggunakan api perlahan sebelum ditutup api.




Penyediaan Nasi:
Basuh beras, rendam selama 20 minit dan ditos. Di dalam periuk berasingan, masukkan air, sedikit minyak, buah pelaga, cengkih, bay leave dan sedikit garam. Masak sehingga air mendidih.


Masukkan beras dan masak sehingga nasi hampir masak tetapi tidak 100% masak.




Tutup api dan tos lebihan air nasi di dalam bekas penapis sehingga kering.




Penyediaan Beriani:
Di dalam periuk lain, letak lapisan pertama iaitu nasi. Sudukan susu secara random ke atas nasi. Titiskan pewarna kuning atau  ayakkan saffron dengan menggunakan penapis teh ke atas nasi.


Letakkan telur yang telah dikelar dan kentang rebus. Taburkan tomato potong dadu, bawang goreng, cili hijau potong 1 inci, daun ketumbar dan daun mint yang dihiris.





Letak pula lapisan kedua, iaitu ayam bersama sedikit kuahnya sehingga menutupi lapisan nasi. 




Lapisan ketiga, letak nasi sehingga menutupi lapisan daging tadi. Sudukan susu dan titis pewarna kuning.




Lapisan atas sekali ialah lapisan ayam. Tabur dengan bawang goreng, tomato, cili hijau dan daun ketumbar.





Masukkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan masak seketika. Boleh juga ditutup dengan aluminium foil dan dimasak menggunakan microvave atau dapur gas.


Keluarkan periuk dari rice cooker dan sendukkan nasi dan ayam ke dalam mangkuk lain dan digaul rata dengan perlahan lahan supaya nasi tidak patah. 





Bolehlah dihidangkan dengan salad dan yoghurt. Taburkan daun ketumbar.







Salad
Lettuce
Tomato
Bawang besar
Timun – buang biji
Green bell pepper
Garam & gula
Minyak olive
Perahan lemon
Daun ketumbar


Potong dadu dan satukan kesemuanya. Sesuaikan rasa yang disukai.






Sos Yoghurt
Yoghurt
Bawang besar – potong bulat
Daun ketumbar - hiris halus
Garam


Satukan kesemuanya dan gaul sehingga sebati.





Selamat menjamu selera. Telur yang dikelar bagi menyerap perasa kuah telah menjadi rebutan.




Thursday, July 18, 2013

Puding Karamel Senang n Sedap





ini semalam punyer cerita
ingatkn nak amik step by step
tp memandangkan hasben balik tetibe time terawikh
so terbantut sedikit nak snap2 picca tuh
haahah
kang tak pepasal kene perli kanggg
mls lah

resepi nie mmg sgt simple
senang
sedap
tak muak!

PUDING KARAMEL versi derhaka ku

BAHAN-BAHAN

untuk karamel

5sudu besa gula pasir halus ( kalo suke manis tambahla)
air 1/2cawan


untuk puding

400ml susu segar full cream ( tp ku gune low fat)
5sudu besar gula pasir
esen vanila
telur 4biji (ku pakai size sederhana)


-------------------------------

cara membuat nyer.. memula sekali....

PANASKAN PENGUKUS

kemudian masukkan bahan2 karamel..
dimulakan ngan gula dulu..
masak smp keperangan
then masuk air..
smp la gula perang..
tuang kt loyang terus


untuk puding plak
sila satukan telur dan gula
pukul perlahan gula sahaja
 then panaskan susu dan esen vanila
tahap pemanasan hanya lah sekadar suam2 je susu tuh

ini versi derhaka ku dimana aku x suke tapis..lmbt kje
so aku masukkan dlm blender semua sekali bahan puding td..
putar sekejap je..
terus tuang dlm loyang
tutup loyang dengan aluminium foil
then masukkan dlm pengukus
kukus dlm masa 1jam
then masuk peti
mane yg tak sabar sgt (cam haku la semalam)
ku letakkan dekat frozen nyer bahagian
dlm 1jam
after tuh
terbalikkan loyang td dlm mangkuk yg kiter nak serve
hiasla ngan ape je perhiasan rumah anda

siap!

Tuesday, July 16, 2013

Kek Marble Panas!

ritu kemain aku wat post nak makan kek panas.. nak makan kek panas
preggy nie kalo teringin sumting
mesti naktaknak kene dapatkn gak
kalo tak jawapnyer tido tak lena.. kihkihkih

nasibla hari tuh hasben kate beli juadah buka kt bazaar ramadhan je ..
so ade can la nak beli barang2 nak buat kek
huhhu.. klo ikutkan byk je brg yg dah ade..tp SEDIH! sebab byk yg expired..
rasenyer last aku buat kek pun masa pose taun lpas
syahdu tak?? hahhah
tuhh yg hasben kater.. asal preggy je rajin wat mcm2..
hahaha alah! nak kasi hint suh preggy tiap2 taun la tuh ..ceh!

so oleh kerana mood berbaking tinggi
pas hasben gi solat terawikh n fayyadh tido pas makan buka ..
aku pun memulakn operasi..
tp aku mmg suke baking kek dr zaman anak dara lagi.. sebab aku rasa buat kek lg senang dr buat biskut ...
hheh



Bahan-bahan

  • 250 g mentega
  • 160 g gula castor/halus
  • 4 biji telur - A
  • 250 g tepung gandum*
  • 2 sk baking powder* - ( *ayak bersama )
  • 4 sb susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 pewarna dan perasa pilihan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu-persatu dan terus pukul hingga gebu.
  2. Masukkan campuran tepung dan susu berselang-seli, di kaup-balekkan adunan hingga sebati sambil dimasukkan esen vanilla.
  3. Adunan dibahagi 3 dan bubuh warna dan perasa pilihan.
  4. Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang yg dialas dan digris.Lorekkan adunan jika suka.
  5. Kukus hingga masak selama 45 min. Sejukkan kek,potong dan boleh dihidangkan.

Monday, July 15, 2013

Teh Dangdut dut dut dut


berdasarkan tajuk entry dengan picca 
adekah korg rasa ianyer sinonim
hahahh


aku sendiri tak tau nape nama begitu di beri 
sebab sepanjang aku buat teh nie xdelh aku menari2 golek inul gitu 

TEH DANGDUT 

bahan-bahan
(bahan-bahan adalah mengikut cawan seperti diatas)

3uncang teh ( aku gunekan BOH uncang)
4 sudu besar susu pekat manis (mengikut kesukaan)
2sudu besar susu segar / cair (mengikut kesukaan)
1 cawan air
 1cawan air panas
cara-cara
masak 3uncangteh tadi dengan 1cawan air..
kiter nak memastikan teh yg kite dpt adalah pekat yer

sesambil tuh.. 
campurkan susu pekat,sususegar/susu cair dan air panas
kacau smp sebati 
gunakan 2bekas untuk tarik air susu nie
pastikan panas tau 
sebab kalo sejuk takkan menghasilkan buih yg byk 
then tarik la cam teh tarik tuh susu td
tarik punya tarik 
masukkkan dlm cawan berserta buih2
then secara perlahan2 masukkan teh pekat yg dah dimasak td
perlahan-lahan biar teh tuh dok diamm setempat 

SIAP!!!

hehehe
senang jeee!

hasben teruja tgk pas balik solat terawikh malam td..
kihkihkih
mungkin anda ley cuba.. 
pasti mereka kagum! heheh

selamat berdangdut!

Thursday, July 4, 2013

Berpantang untuk kali keduanya!

untuk kelahiran baby kali ni opkosla aku akan melalui proses berpantang sekali lagi...

honestly aku suka berpantang
sampaikan masa berpantang fayyadh dulu aku siap ckp kt ibu..
"sonok la pantang nie.. cam puteri raja"
mau nyer tak mcm puteri raja
masak org masak
makan panas2 kene pakse
semua org concern ape ko makan
semua org kisah ape ko buat
cara jalan
cara duduk
cara tido

so tak salah la kalo aku tetiap tahun berpantang *kihkihkih*


aku anak mak!
itu adalah  title entry nie sepatutnyer
sebab aku tak rasa aku mampu berpantang sendiri
aku masih nak dok bawak ketiak nenek n ibu aku
nak rase derang jage aku lagi time pantang
and ngan fayyadh yg ngan aktif kemain nie
aku tak yakin aku mampu untuk berpantang sendiri
huhuhu...
lagi pun kalo kt kmpung
ramai yg nak tgkkan fayyadh kalo2 aku tertido


cume perbezaan kali nie mungkin aku dah paham camne nak handle cara berpantang
dulu masa fayyadh family aku sendirik clueless
yerlah aku anak sulong
dapat plak cucu sulong
n cicit sulong jugek
so mereka agak ingt-ingt-lupe camne nak handle time pantang tuh

pape pun aku suke time berpantang...
hehehe
pakai kain batik keluar gi sepital sambil bersetokin pun org ley pandang aku senyum
hahahah
cube skrg kau buat menda sama
TEBIAT!

Tuesday, July 2, 2013

cheesekut yang sedap dan senang



moh kiter cite pasal cheesekut yg kini menjadi topik hangat dlm group mommy gojes pas depa sume makan masa gath kt kidzoona ritu.. 

resepi dpt dari nadia hairi


mmg super simple n senang 
kalau jenis menantu malas tuh mmg ini resepi yg sesuai dikala mak mertua dtg 
baahaha
:)


bahan2

susu segar full cream 
susu pekat manis 
biskut - boley tukar ikut selera
cream cheese turtttttura

--------------------------------------------------------
 cara-cara 

aku mmg dasar penuntut yg derhaka 
aku kasi masuk sume dlm blender kecuali biskut 

cream cheese - 250gm
susu segar 3sudu
susu pekat manis 1/2 tin

aku masuk sekaligus dlm blender n blender smp semuanyer lumat. erkk..sebati...

hahaha kalu ikut sifu.. kene kasi kembang itu cream cheese dulu
so korg boleh ikut pilihan dihati 
memula mmg nak masuk cheese dulu.. tp memandangkan blender tak ley gerak 
so aku masuk je la sume sekali.. senang keje ku haha

so then biskut plak kiter kasi celup dlm itu  susu segar
di ingatkan CELUP tauuuu 
bukan ko masukkan kt dlm susu then ko gi bilik air dulu la... 
layan fb la
update instagram la
layan tgk cite hindustan la
sumpah kembang n lembikla biskut tuh

juz celup2 manja n susun la lelawa
bekas kuning cantik tuh ku beli kt daiso ngan rege rm5
hahha 
promote daiso kejap 
ala aku beli pun masa open house raya hari tuh.. beli byk warna
eh eh 
melalut plak 
okey sila follow step cam kt bawah tuh
then ko lapiskan cam buat kek lapis or kuih lapis tuh 
biskut - adunan cheese - biskut - adunan cheese
smp la habis

hah nie penting!!
jgn letak byk sgt lapisan cheese tuh 
sebab aku terletak bykdibahagian bawah.. so time potong dia tak selawa yg atas.. sebab cam lembik gitu ..so buat smp habis bancuhan 

lapisan paling atas tuh aku hancurkan semua baki2 biskut yg ade..
hancur pakai tgn jee... 
sebab nak dptkan chunk biskut tuh 
eceh!
kalo rasa korg suke yg super hancur 
ley la blender or lesung batu.. 
ade satu tuh fayyadh pijak je pakai kaki..
mmg hancur.. hahaah 
tp tak gune la kan 
dah pakai kaki 
takkan nak masuk dlm hidangan nie 
eh... 
hahahah 



so siapla cheesekut sedap dan senang.. 
10minit pun tak smp tau... 
lagi2 kalo hari2 buat.. 
tah2 5minit pun ley siap 
yg penting ade usaha 
:) 

sesungguhnyer hidangan nie sgt sesuai untuk org2 yg takde idea nak bawak pape ke rmah sedara mara or korg dpt sms/call urgent yg kawan2 nak dtg umah ke.. 

org yg makan takkan percaya semudah ABC nak buat.. 
sebab rasa nyer kalah hotel kau!!!

trust me!!


okey ini la hasil nyer... 
sgt tempting kan???
tiap2 pagi serve bekpes hasben ku tauuuu!!!

tp nie dah habes sok nak buat lagi!!